Сметката е вярна, газът поскъпва с 20,3%

На 11-ия ден от вързлагането на проверката на ценовото предложение за цената на природния газ през октомври енергийният министър Теменужка Петкова призна, че Булгаргаз коректно е изчислил тарифите и че синьото гориво наистина трябва да поскъпне с 20,3 процента. Точно колкото бяха изчисленията на държавната компания.

На 1 септември Петкова нареди на Булгаргаз, чийто принципал е министерството й, да оттегли ценовото си предложение за вдигането на цената от КЕВР, за да могат експертите й да направят проверка. Това на практика вкара целия газов сектор у нас в невиждан хаос, защото доставките на гориво не спряха, а в същото време нямаше утвърдена цена, по която да стават разплащания и да се издават фактури за синьото гориво. Председателят на КЕВР Иван Иванов бе категоричен пред OFFNews, че нищо не е пречело Петкова да си проверява каквото си иска и без да принуждава Булгаргаз да оттегля разчетите за септември.

Днес Петкова призна, че досега цените на природния газ са били много ниски заради коронавируса, но сега сигуацията на международните пазари се променила и сега тарифите тръгнали рязко нагоре. /offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram