Симеон Славчев, МИР: Инициативата на Нинова за диалог в ляво е необходима и навременна

Председателят на ПП МИР Симеон Славчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод инициираната от БСП среща с 30 леви партии.
Фокус: Г- Славчев, утре предтои среща на 30 леви партии. Как оценявате инициативата на Корнелия Нинова за среща на левите партии?
Симеон Славчев: Първо, като необходима. Всички възможни и здрави сили в България, независимо от кое политическо пространство са – център, ляво или дясно, трябва да бъдат обединени, за да може сегашната власт, която всеки ден затъва, да бъде свалена. Така България ще тръгне в една коренно различна посока от досегашната. Забелязваме, че не само последните 30 години, а последните 12 години, откакто управляват ГЕРБ и Бойко Борисов държавата затъва ежедневно, нито един от проблем на българските граждани не е решен. Властта решава само личните си проблеми и бизнеси. Виждаме, че буквално държавата се управлява от мутри и олигарси, които се стрелят взаимно, което не е в интерес на българските граждани.
Фокус: Каква трябва да е модерната лява политика?
Симеон Славчев: Модерната лява политика задължително трябва да бъде в интерес на българските граждани, да решава всеки един от проблемите им. Приветствам аз самия като председател на ПП МИР многократно съм заявявал, че сме готови за обединение на здравите сили, но на принципна основа. Неслучайно казваме, че моралът в политиката е основополагащо нещо за нас. Неслучайно направихме един манифест, в който очертахме първите крачки, с които да се върне нормалността в държавата. Първата крачка е за ПП МИР е провеждането на следващите парламентарни избори чрез машинно гласуване. Това е единственият начин да се гарантира честността на вота на българските граждани. Свидетели сме последните години как българските граждани гласуват, голяма част от тях не харесват управлението на Бойко Борисов, свидетели сме постоянно на манипулации в зала „Арена Армеец“. Така че машинното гласуване е първата стъпка. Утре по време на самия форум като председател на ПП МИР ще го поставя като един от пунктовете, около които да се обединим.
Фокус: По-силно ли е лявото, когато има диалог?
Симеон Славчев: Диалогът във всяка една сфера помага. Тук идеята не само лявото да стане силно, а България да стане силна. Смятам, че през диалога в лявото пространство ще се въвежда един нов стил на комуникация в политическото пространство. Политическите лидери да загърбят своето политическо и лично его и на първо място да застанат в интересите на българските граждани. Именно това е модерната лява политика.
Фокус: Опитва ли се Нинова според вас да направи общ фронт срещу ГЕРБ?
Симеон Славчев: Дали Нинова се опитва да направи общ фронт, това не мога да кажа. По време на самия форум ще стане предполагам въпрос за това. ПП МИР бихме инциирали такъв общ фронт не само срещу ГЕРБ, но и срещу всичко онова, което се случва последните 30 години в България. По време на този форум, от страна на ПП МИР ще бъде точно това – да се направи един преглед на всички неща, които се случиха по време на 30-годишния преход, който още не е свършил в България и да начертаем няколко нови принципни неща, около които да се обединим. Тук не става въпрос за листи, тук не става въпрос кой е по-по-най, а за бъдещето на България и за нашите деца.

Fokus

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram