Разследват областната Гергана Микова за незаконна покупка на общински имот

Въпреки че прокуратурата разследва общинския съветник от НФСБ Гергана Микова за документно престъпление, тя е назначена за областен управител

Докато държавното обвинение започва да проверява госпожата от средата на 2016г., именно държавата чрез правителството я поставя за губернатор на област Стара Загора през май 2017г. Микова е регионалният координатор на НФСБ и заема поста на областен управител като коалиционен партньор на ГЕРБ на местно ниво.

Проверката срещу нея е образувана след сигнал от февруари 2016г., когато тя е общински съветник втори мандат от партията на Валери Симеонов. В него се твърди, че Микова е купила през август 2006г. общинско жилище без да има право на това, като за целта е използвала документи, в които е декларирала неверни данни.

Сигналът е подаден и в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание още през ноември 2015г.

Проверките срещу Микова продължават и в момента, докато тя работи като областен управител.

Икономическа полиция под надзора на прокуратурата в Стара Загора установява дали областната управителка е придобила незаконно, но изгодно общинското жилище, като е подвела местната власт за имотното си и семейно състояние, използвайки неистински документи.

Според поредицата документи, приложени към сигнала, с които редакцията на Пресс ТВ разполага, Микова не е била нито самотна майка, нито крайно нуждаеща се, за да има право да кандидатства за покупка на общинско жилище.

Тя обаче става собственик на общински апартамент на центъра на Стара Загора от 76 кв.м на цена от 36 000 лева, докато е съсобственик със съпруга си в още два имота – апартамент в Стара Загора и къща в село Борилово.

Как става сделката между Гергана Микова и Община Стара Загора, представлявана тогава от кмета Евгений Желев и как е осъществен последващият покупката контрол от Общинския съвет в Стара Загора, разказваме в следващ материал.

 

На снимката горе: Гергана Микова и Валери Симеонов преди амплоато им на областен управител и вицепремиер, снимка интернет

На снимките долу: Факсимиле от Договора за покупко-продажба на общинското жилище

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram