Първан Симеонов: Корнелия Нинова е един от малкото политици, които завършват годината на плюс

„Коронавирусът ще бъде главният кръчмар в сметките на всички“, коментира предстоящата изборна за България 2021-ва година пред БНР социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“.

Според него важна ще е следизборната тактика на участниците в предстоящите парламентарни избори. Той открои два варианта – или всички срещу ГЕРБ, или възроден ГЕРБ:

„Първият е всички срещу ГЕРБ, който е да се събере несъбираемото. Под формата на експертен или програмен кабинет, който да свърши някаква черна работа. Може би с ограничен мандат, а после страната спокойно да легне на нови релси. Нещо, което гледахме в злощастния опит „Орешарски“. От мъдростта на тези хора ще зависи дали ще има римейк на 2013-а година и това ще е лошият.

Вторият вариант е да се създаде ново пространство за маневриране на ГЕРБ. Тук въпросът е ще се промени ли ГЕРБ и ще се промени ли ДПС.

Виждате, че една от модните клюки сега е „ГЕРБ с човешко лице“, а една от модните спекулации е какво става с икономическото крило в ДПС.  Това ще е едно от нещата, които ще гледаме през 2021-ва. Ако това е възможно, ще има една голяма въпросителна в лагера на градската десница – ще приеме ли тя един ГЕРБ с по-западно лице“.

По думите на социолога Борисов си е представял 2020-а година като исторически бенефис след успехите през 2019-а – срещу Цветан Цветанов, срещу БСП и срещата с Доналд Тръмп.

„Тъкмо протестите и коронакризата настървяват Борисов да мисли за още управленски мандат, защото той иска да остане с добро в историята, а 2020-а не предложи такава възможност“.

Във връзка с появилата се хипотеза за Николай Младенов (бивш министър в правителство на Борисов и пратеник на ООН за Близкия изток) като бъдещ премиер на България, Симеонов коментира:

„Това може да е спекулация и нищо особено, но е показателно за ветровете, които ще духат в България през тази година и трябва да ги наблюдаваме.

Сагата с Младенов е симптоматична с това дали ще продължава американизацията на региона на Балканите. … Бойко Борисов има подкрепа от САЩ. Президентът Румен Радев започна да говори изключително активно за инициативата „Триморие“. Главният прокурор Иван Гешев намира контакт със западните партньори. ДПС е евро-атлантически ориентирано. Един от основните процеси е дали България ще продължи да се придвижва към американска орбита“.

Социологът не изключи двубой между Бойко Борисов и Румен Радев на предстоящите президентски избори, но подчерта, че Борисов не би бил в много добра позиция, защото настоящият президент има обществено доверие.

„Едно скарване на БСП с Румен Радев може да доведе до разцепване в лявото пространство“, прогнозира Първан Симеонов и посочи, че Корнелия Нинова е един от малкото политици, които завършват годината на плюс.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram