Празници днес

  • Почита се Намирането на мощите на Св. мъченица Евгения
  • Ден за борба с тормоза в училище. Отбелязва се от 2007 г. през последната сряда на м. февруари. За пръв път денят е честван в Канада, където Дейвид Шепърд и Травис Прайс в знак на солидарност с техен съученик, на когото по-големите ученици от училището се подигравали, защото носел розова тениска, организирали протест против тормоза в училище. В знак на подкрепа към момчето 50 от негови съученици се появили с розови тениски. Инициативата става популярна и в други училища в много държави. През 2008 г. денят официално е обявен за Ден на борбата с тормоза в училище. Скоро след това се разпространява и по целия свят. В този ден учениците излизат с розови тениски с надпис „Тук тормозът спира“. Денят е известен още и като „Ден на розовата фланелка“. 
  • Международен ден на скаутите. Роден е основателят на движението на Робърт Стивънсън Смит. /Отбелязва се и на 15.02 – нов стил/
  • Ден на побратимяването.
  • Международен ден в подкрепа на жертвите на престъпления. На 22-ри февруари 1990 година британското правителство издава „Харта на жертвите на престъпността“. От тогава по целия цивилизован и демократичен свят се чества Световен ден в подкрепа на жертвите на престъпления.
  • Националният празник на Сейнт Лусия. Ден на независимостта /1979/.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

По време на гоненията християните погребвали телата на мъчениците в скрити места. По-късно чудесни изцерения указвали местата с останките на светите Божи служители. Така се случило и в град Евгения където били намерени мощите на неизвестни за църквата мъченици. Предполага се, че между тях били и телата на св. апостол Андроник и съпругата му Юния, за които споменава Св. ап. Павел в Посланието до римляни и които той нарича свои сродници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram