Популярни символи, чието значение е съвсем различно

Често символите първоначалния смисъл на символите се губи, когато те станат популярни в масовата култура. Ще се изненадате до каква степен истинското значение се различава от общоприетото. Вижте повече във видеото от канала „7-те НАЙ” на VBOX7.

Череп и кости

Черепът не е просто символ на смъртта, но и символ на вечен живот и възраждане, защото костите не се разлагат, когато човек умре. Това е причината в Европа този знак да се среща на гробищните порти, икони и картини на известни художници.

Пиратският символ по никакъв начин не е свързан с тази символика.  Символът на черепа и костите е популяризиран от Робърт Луис Стивънсън, авторът на „Островът на съкровищата”.

Трикветра

Символът трикветра от телевизионния сериал „Charmed” (Очарован) съществува в реалния живот и има наистина древна история.

През бронзовата епоха в Европа този символ е използван за маркиране на позицията на Слънцето в небето (изгрев, зенит и залез). Също така се използва за лунните фази и за означаването на циклите в природата. Символът е бил популярен сред келтите и скандинавците.

Старт, пауза, стоп

Всъщност не е сигурно кой точно е създал символите, които са ни познати като старт, пауза и стоп. Според една версия е това е художникът Василий Кандински, според друга – създателят на един от първите касетофони.

Логиката на знаците „стоп“ и „старт“ е следната: квадратът като стабилна форма е символ на покой, а триъгълникът символизира движението. Знакът „пауза“ еволюира от музикалния знак, използван за разделяне на музикалните фрази. Бутонът за „запис“ е червен, така че никой да не го натисне случайно и да изтрие важна информация.

Кой не обича сладолед? Топ 7 страни с най-добрия в света

Бръснарници и фризьорски салони

Този символ, който прилича на червена, синя и бяла близалка или паста за зъби, е символ на бръснарниците в Европа, Америка и някои азиатски страни. В миналото всеки бръснар до известна степен е бил и лекар – може да вади зъби и да превързва рани. Смята се, че бялото и червеното символизирали превързана рана. Синият цвят е добавен по-късно, най-вероятно за да промени тази не особено приятна асоциация.

Олимпийските кръгове

Добре известно е, че цветните олимпийски пръстени символизират 5-те континента: жълтото е Азия, червеното е Америка, черното е Африка, синьото е Австралия и зеленото е Европа. Но се оказва, че съоснователят на съвременните олимпийски игри, барон Пиер дьо Кубертен, не е имал предвид такова значение. Идеята на символа е, че с цветовете на пръстените и белия цвят на фона могат да се съставят флаговете на всички страни по света.

Джак и тиквения фенер

Съществува ирландска легенда за един ковач на име Джак, който сключил сделка с дявола. След смъртта му душата му не била допусната нито в рая, нито в ада. Душата му обикаляла света с фенер, за да намери пътя си.

Келтите имали традицията да поставят такъв фенер, направен от ряпа, на перваза на прозореца, за да помогнат на изгубените души да намерят пътя към чистилището. Много по-късно репите били заменени от тикви, които изглеждали по-красиво.

Звездата на живота

Синята звезда на живота е символ на спешната медицинска помощ в САЩ и много други страни.

Всяка от шестте лъча на звездата представя една от функциите на спешната медицинска помощ: откриване, докладване, реагиране, грижи на място, грижи при преместване и болнична грижа. В центъра е жезълът на Асклепий, древногръцкият бог на медицината.

Вести бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram