Осъдиха шофьора, убил колоездач до Средногорово и избягал

Мъжът, който миналата година в края на юни блъсна фатално колоездач на пътя между Бузовград и Средногорово , а след това избяга, е бил признат за виновен за убийството от Старозагорския окръжен съд.

Той е получил две години и осем месеца затвор, с отлагане за три години и парична глоба.

Безработният баща на две малолетни деца на 26.06.2016 г. около 19:00 часа на 500 м северно от казанлъшкото село Средногорово е шофирал „БМВ 316“  с превишена скорост от 148 км/час по четвъртокласния път, са установили криминалистите.

По същото време в противоположна посока и в лентата за движение на лекия автомобил /в западния край на платното/ се движел възрастният велосипедист С.В.Д. със скорост 12 км/ч, който всяка вечер се разхождал с колелото си. Двамата с подсъдимия се познавали, пише в съдебния акт.

Подсъдимият Г. следвало да премине през ляв завой с радиус 313 м. В този участък пътя бил с широчина 6 метра, с асфалтова настилка, с две ленти за движение, без разделителна линия между тях. В посоката, която следвал подсъдимия Г. нямало пътни знаци. От двете страни на пътя има тревни банкети, а след тях отводнителни канали.

Други подробности от съдебният акт посочват, че „Г. преминал през левия завой като го „сякъл“, преминавайки в лентата за насрещно движение. В зоната на левия завой подсъдимият е задействал аварийно спирачната система, като е видял как колата му „хлъзгайки се”, приближава велосипедиста и как последният се опитва да свие с колелото към западния банкет, за да освободи пътя и да се предпази от удар. Но въпреки това последвал удар в западния край на платното за движение, при който тялото  на пострадалия се възкачило върху автомобила, като контактувало с предното панорамно стъкло и с  предната част на тавана, а после отхвръкнало вдясно в крайпътната канавка, където отхвръкнало и колелото. След удара автомобила, управляван от подсъдимия, променил посоката си на движение, като поел рязко вляво, в насрещното платно и спрял от източната страна на пътя“.

В хода на досъдебното производство, подсъдимият в своя защита е заявил, че в зоната на завоя е „сякъл пътя“ за да избегне куче, което се  е движело на пътя в дясната му страна (л.29 от ДП), а аварийно употребените спирачки е обяснил с насрещно движещ се автомобил, който определил като „Опел Астра“, но в съдебната фаза направи пълни признания на фактите описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и изоставил тази теза. Тя е оборена в хода на разследването от изготвената експертиза.

Освен подсъдимия Г. и пострадалия Д., наоколо нямало други хора, които да са станали очевидци на настъпилото ПТП.

Щом колата му спряла, подсъдимият Г. слязъл и приближил пострадалият. Намерил го лежащ, хванал ръката му да провери пулса, но нямало такъв. Усетил, че ръката била силно потрошена. Видимо пострадалият не давал никакви признаци за живот. Подсъдимият Г. се качил в колата си и потеглил. Преди Средногорово напуснал главния път и влязал в гората, където карал докато колата угаснала. Оставил я там и тръгнал да се прибира пеша.

Скоро след като подсъдимият Г. напуснал произшествието, към това място се приближил свидетеля М.П.А.. Свидетелят А. карал каруца по пътя в посока с. С.. Към 19.10 часа видял на пътя последователно различни вещи – два чехъла, шапка с козирка, регистрационна табела на автомобил  с надпис „СТ 1882 ВВ“ и решил, че нещо се е случило. Спрял и започнал да се оглежда, при което видял в тревата западно от пътя счупено колело и лежащ човек с кръв по лицето. Веднага подал сигнал на тел.112. Скоро пристигнали екипи на спешна медицинска помощ и на полицията.

Пристигналият екип на спешна помощ констатирал смъртта на пострадалия, а екипа на полицията запазил мястото за последвалия оглед от разследващ полицай, с който още същия ден започнало разследване.

Започнали и оперативно издирвателни действия за откриване на лекия автомобил и на подсъдимия Г.. Оказало се, че бягайки от местопроизшествието, същият минал и покрай каруцата на свидетеля М.П.А., който го познал. По-късно вечерта, прибирайки се пеш в селото подсъдимият Г. видял пред дома си полицаи,  които го издирвали  по повод пътното произшествие. Подсъдимият им казал, че той е блъснал човека с колелото и още същата вечер ги завел в местността „Коевска нива“ в землището на Средногорово, където бил изоставил  автомобила „БМВ 316“ с регистрационен № СТ 1882 ВВ. При извършения оглед на изоставения автомобил, същият се намерил с липсващи части – десен халоген, дясна лайсна на предна броня, липсващ преден регистрационен номер, като на мястото му в основата стояла пресова стойка на велосипед. Липсвали и други части, част от които били намерени на огледа.

Видно от заключението на съдебномедицинската експертиза, че смъртта на пострадалия С.В.Д. е настъпила от съчетана черепномозъчна и гръдна травма.

Подсъдимият Г. в досъдебното производство е заявил, че не е искал да се укрива и да бяга, но го е сторил, тъй като силно се  уплашил от случилото се и действал инстинктивно като запалил автомобила и напуснал мястото на произшествието. Същата вечер се предал на полицаите, които били пред дома му.

Присъдата на Старозагорския окръжен съд е произнесена през февруари т.г. и е била с право на обжалване в 15-дневен срок.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram