Нова апаратура ще лекува онкоболни от 4 области в Стара Загора

Мултимодалният линеен ускорител в старозагорския Комплексен онкологичен център получи лиценз за работа от Агенцията за ядрено регулиране и вече приема пациенти. За една седмица през новата апаратура са преминали 20 пациенти, съобщи изпълнителният директор на онкологичния център в Стара Загора – д-р Петьо  Чилингиров. Модерната апаратура позволява облъчване на туморите в човешкото тяло, без да се нарушава функцията на органите. По този начин ще се постигне по-добро качество на живот на болните, по-добра поносимост към лечението и по-голяма преживяемост, поясни д-р Чилингиров.
Центърът  кандидатства пред НЗОК и получи одобрение  за финансиране по две нови пътеки за високотехнологично лечение. През специално обучение преминават и медиците, които  работят там.   За година през новото отделение на Комплексния онкологичен център в Стара Загора  ще преминат около 220 пациенти, като броят им поетапно ще се увеличава, съобразно методиката за използване на апаратурата. Отделението ще обслужва около  525 177 души.
Новото отделение по лъчелечение към центъра, изградено със средства по ОП „Регионално развитие” е на стойност 6,6 млн. лв. От тях 277,5 хил. лв. са собствен принос на Община Стара Загора, а безвъзмездната помощ, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, е в размер на 5, 4 млн.лв. Отделението ще обслужва пациенти от четири области – Стара Загора, Сливен, Хасково и Кърджали.
Със средствата по проекта бяха преустроени съществуващите болнични сгради и беше изградена нова постройка. Най-ценната придобивка е закупената и внедрена нова модерна апаратура за отделението по лъчелечение.
С мултимодалния линеен ускорител, който е един от най-съвременните високотехнологични уреди за лъчелечение, през първите четири години след въвеждането му, ще бъдат лекувани 2160 пациенти повече.
Проектът доведе до разкриване на 10 работни места за медицински специалисти, с ефективно функционираща и модерна база за обучение на студенти. Безопасните и ергономични условия на труд на персонала и внедряването на съвременна апаратура, дават възможност за прилагането на индивидуален подход, комфорт и равнопоставеност при получаването на медицински грижи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram