Може да ни санкционират заради боклуци

Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа „замърсителят плаща“ във всички държави членки на ЕС, включително България. Това проучване е завършено и резултатите са в процес на обработка и преценка.

„Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу страните, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа „замърсителят плаща“, се казва в писмо от ГД „Околна среда“ на ЕК до Българската стопанска камара. Това съобщиха от БСК.

Повод за писмото е жалба до ЕК, заведена от БСК срещу определянето на таксата за битови отпадъци (ТБО) в България на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци.

В писмото си ЕК информира, че службите на Комисията са извършили обстойно разглеждане на жалбата и са установили, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на принципа „замърсителят плаща“ от 2015 г., но националните власти няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки.

Факти;бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram