Как да дезинфекцираме мислите си

Щом съзнанието и тялото са една система, то бихме могли да използваме мислите си в да подкрепа на организма ни в борбата с вирусите. Как? Като пренасочим фокуса си от негативните емоционални състояния към позитивните такива, посредством кратка Рецепта с витамини за съзнанието:

  1. Благодарност
  2. Грижа за себе си
  3. Хигиена на комуникацията
  4. Устойчивост и отговорност
  5. Мечтаене и дългосрочно планиране
  6. Добри новини
  7. БЛАГОДАРНОСТ

Благодарността променя фокуса от оплакванията и притесненията към хубавата страна на живота. Тя носи силен емоционален заряд и е мощен витамин за имунната система.

Ето лесна и бърза техника за изграждане на позитивна вътрешна нагласа. Сутрин, когато се събудите, не бързайте да включите телевизора или телефона си за да се информирате за COVID-19, а останете няколко минутки в леглото си и си помислете “Кои са трите неща, заради които се чувствам благодарен днес?”.

Може да са прости неща (като времето навън например) или екзистенциални (като децата и родителите). Можете да благодарите и на собствената си имунна система, която много пъти досега ви е помагала да се преборите със стотици вируси. Всеки от нас е оздравявал многократно, нали?

Идеята на тази техника е първата емоция, която изпитате щом се събудите, да е благодарност към Вселената или Бог за онова, което озарява и осмисля живота ви. Дезинфекцирайте мислите си още от ранна сутрин за да помогнете на имунната си система да се бори с вирусите.

Защо е важно да се грижим за себе си? Спомнете си инструкциите при полет със самотет: “в случай на дехерметизация, сложете кислородната маска първо на себе си, а после на придружаващите ви лица.” Ако вие не сте добре, как ще можете да помогнете на останалите? Не само, че няма да можете, ами вероятността да се превърнете в бреме за околните е голяма.

Затова, моля ви, погрижете се за себе си! Погрижете се както за физическото си здраве, така и за менталното, а ако имате нужда от помощ за каквото и да е – просто я поискайте, човешко е. Използвайте самоизолацията в тази извънредна ситуация да се обърнете навътре към себе си, да подредите мислите и приоритетите си.

Например, запитайте се как се обръщате към самия себе си, когато водите вътрешен диалог? Критично? Мило? Никак?

Повечето хора нямат конкретно обръщение. Наричат се “тъпанар такъв” или “Красимиро!”. Много от тях са изключително самокритични.

Пробвайте поне за един ден да се обръщате към вътрешното си “аз” като към някой, когото истински обичате и уважавате. Аз например се обръщам към себе си с Мемче (така ме наричаха като малка).

Можете да си измислите псевдоним като “Велики войне” или “Принцесо”. Поиграйте си със съзнанието, може да ви хареса. Ние всички живеем в две реалности – едната е вътре в нас, а другата обхваща взаимоотношениата и комуникацията ни със света около нас. Не бива да неглежираме едната за сметка на другата.

  1. ХИГИЕНА НА КОМУНИКАЦИЯТА

Хигиена на комуникацията с външния свят…? Да, звучи сложно, но всъщност е много просто. Ако сте изправени пред дилемата да си комуникирате с някой, който постоянно се оплаква или с друг, който ви окуражава, вие кой вариант бихте предпочели?  

Нали? Аз също.

Затова старайте се осъзнато да поддържате добри отношения със семейството и приятелите, дори с цената на компромиси. Помнете, че по този начин предпазвате и вашата и тяхната имунна система от стрес.

Усмихвайте се повече, даже да е на сила. Според изследване на Университета в Канзас дори и фалшивата усмивка намалява кръвното налягане по време на стресови ситуации. Изпробвайте няколко минути терапия с хумор в YouTube. Трудно е да не се усмихнеш, докато гледаш любимо забавно видео. Опитайте се да задържите фокуса си върху позитивните неща в живота, с ясното съзнание, че това е полезно за вашето здраве. Помнете, че оптимистите са по-издържливи при стрес.

  1. УСТОЙЧИВОСТ И ОТГОВОРНОСТ

Сега е идеалният момент да се опитате да си изградите устойчивост към стресови ситуации. Ако успеете, това качество ще ви е от огромна полза за в бъдеще, много след като тревогите ви покрай COVID-19 са отдавна преминали.

Първата крачка е да приемете, че промяната е част от действителността, неизбежна е. Или както казват мъдрите хора “единственото сигурно нещо в този живот е промяната”. Това е положението. Но същевременно несигурността от промяната повишава нивата на безпокойството и създава страх. Как да противодействаме на стреса?

Като поемем контрол върху всичко, което зависи от нас. Свършете задачите, които сте отлагали и е възможно да изпълните сега. Предприемете реални действия по съществуващи проблеми, не се надявайте да те изчезнат или да се разрешат от самосебе си. Четете.

Усъвършенствайте се. Практикувайте рефрейминг (перефразиране) – например вместо да се ядосвате на задръстването на светофара, оценете факта, че можете да си позволите личен автомобил, където да прекарате няколко допълнителни минути в спокойствие, слушайки приятна музика.

Устойчовостта е комбинация от контрол и отговорност, затова поемете отговорност за постъпките си. Дръжте на думата си. Помнете, че хората, които контролират съдбата си, се чувстват по-силни и са по-стабилни при стрес. Но същевременно бъдете наясно със сериозността на ситуацията. Проявете отговорност към себе си и околните, бъдете дисциплинирани и не се поддавайте на стадното чувство за паника.

  1. МЕЧТАЕНЕ И ДЪЛГОСРОЧНО ПЛАНИРАНЕ

Мечтаенето и дългосрочното планиране са велик имуностимулатор, безценна витаминова бомба за организма.

Чуйте обръщението на папа Франциск от преди няколко дни:

“Тази вечер, преди да заспите, помислете за деня, в който ще се върнем на улицата. Как ще се прегърнем отново, как ще ни зарадва да идем заедно на пазар. Да си представим как ще пием кафе до бара, ще разговаряме, ще се снимаме един до друг. Как всичко в момента ще бъде спомен, но самата нормалност ще ни се стори неочакван и прекрасен подарък. Всяка секунда ще стане драгоценна. Къпането в морето, слънцето до късна вечер, залезите, виното, смехът. Отново ще се смеем заедно. Сила и мъжество. Скоро ще се видим.”

Представихте ли си вече как се смеете заедно с най-близките си хора? Ако не, направете го. Можете дори да затворите очи и да се потопите в този щастлив момент. Как се почувствахте?

Ето и още една игра за съзнанието. По някое време в бъдещето светът ще започне да се нормализира и животът ни ще стане по-спокоен. Ние всички ще се чувстваме значително по-добре и отново ще имаме цели и проекти, за които да се вълнуваме.

Сега си представете, че сме превъртяли времето и сме месец март 2021 година. Какво бихте искали да има в живота ви тогава, което го няма сега? Формулирайте целите си позитивно – “какво искам”, а не негативно – “какво не искам”. Представете си го подробно. Почувствайте го. Измислете план как да го постигнете.

Много е важно да си поставите бъдещи цели, защото това ще повиши мотивацията ви за оцеляване, ще ви извади от клещите на стреса и ще извиси кръгозора ви над ежедневните проблеми и проблемчета. Стимулирайте въображението си, за да стимулирате и имунната си система.

  1. ДОБРИ НОВИНИ

Моля ви, споделяйте всяка добра новина! Светът има нужда от оптимизъм за да се справи с епидемията. Споделяйте и се радвайте.

Правете добро, това безотказно отклонява вниманието от стреса и засилва имунната ви система. Дарявайте, помагайте, бъдете мили, обадете се на близките си приятели и им кажете нещо хубаво. Сега имаме време за всичко това.

Ето няколко добри новини, които с радост ще споделя с вас:

– Има голям напредък с разработване на ваксина и лекарство срещу COVID-19. В световен мащаб учените работят усилено и вече са създадени няколко успешни разработки. Китай завърши изследванията си върху изключително ефективно лекарство срещу коронавирус. Американците тестват тяхна разработка в Сиатъл. Японски противогрипен препарат също показва ефективност срещу COVID-19.

– Според официални данни в Китай вече няма нови случаи на заразявания от COVID-19. Китайските власти обявиха, че са се преборили с коронавируса. Там постепенно се премахват контролните пунктове, градският транспорт тръгва като преди, хората се връщат на работа, икономиката започва отново да функционира и животът постепенно се нормализира,

 – Една 103-годишна жена от Ухан е излекувана и напълно се е възстановила от коронавируса. Щом тя може, значи могат и други.

– В целия свят се взимат извънредни мерки, които неминуемо ще дадат положителен ефект в борбата за овладяване на пандемията. Рано или късно кризата ще отмине, ние ще се справим, и тогава ще трябва да свършим още много, много работа. Погледнете назад във времето и си дайте сметка колко шеметно са се развили технологиите през последните десетилетия. А това означава само едно, че на човечеството ще му се наложи да израстне в духовен план, за да се запази баланса в природата.

Автор: Мануела Драганова – съосновател и на Generative Mindset International Learning Center:

„Не съм експерт по медицина, нито по психотерапия, нито по здравеопазване, но мисля, че имам други умения, с които бих могла да помогна на хората в борбата срещу епидемията от коронавирус.

Започнах да се занимавам с коучинг и практична психология през 2014 година. Имах честта и удоволствието да уча лично от един от най-добрите експерти в Силициевата долина, където завърших три летни курса. Това начинание ми помогна да се справя с голямо разочарование и загуба, даде ми поглед за света вътре в мен и ме научи на емпатия (способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите)“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram