Издават спомените на адютанта на цар Борис III

 „Бурни времена“ от кап. Коста Скутунов излиза в луксозно издание по случай 77-годишнината от смъртта на българския монарх 
 
В последните дни на август, на българския литературен пазар излиза книга, посветена на Царя и неговата роля в най-значимите обществени и политически събития от 20-те години на XX век.

„Бурни времена“ събира на едно място спомените на кап. Коста Скутунов – адютант на Борис III в периода 1920 – 1928 г. Произведението излиза едва за втори път, а сегашното издание е дело на сдружение „Българска история“.

В продължение на осем години авторът е част от най-близкото обкръжение на монарха и има възможност да го опознае не само като политическа фигура, но и в чисто човешки план, разказват от „Българска история“. Те допълват, че заглавието на книгата еднозначно говори за хронологичните граници на нейния сюжет. Става дума за трудните години след Първата световна война, в които Борис III постепенно успява да утвърди своята власт и да поеме държавното кормило. Същевременно е достигната и най-високата точка на обществено разделение в страната, белязано от политически убийства, атентати, бунтове и граждански сблъсъци.

Според издателите  „Бурни времена“ ще даде възможност на читателя да надникне зад завесата на голямата политика, да осмисли колко тежка е в действителност царската корона и най-вече – каква е цената, която Борис плаща, за да я носи през по-голямата част от своя живот.

Книгата ще бъде налична в книжарниците през последните дни на август, а по-нетърпеливите вече  могат да я поръчат от сайта на издателството.

Без съмнение една от най-изследваните и анализирани личности от българската историография е тази на цар Борис III. Монархът стои начело на държавата в продължение на четвърт век, а днес, когато се навършват 77 години от неговата кончина, интересът към живота и управлението му далеч не е изчерпан.

Източник:
   Сдружение „Българска история“
 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram