Екопротести в защита на българската природа

Протести в защита на българската природа се организират тази вечер в цялата страна. Представители на различни природозащитни организации ще изразят своето недоволство срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието, които предстои да бъдат разгледани на второ четене от парламента.

Съобщението е на БНР.

Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа Натура 2000. Една от спорните поправки изключва българските учени от процеса на управление на защитените зони.

Еколозите изразяват съмнения относно качеството на документите, които ще управляват защитените зони. Опасяват се, че МОСВ ще дава зелена светлина на всяко инвестиционно намерение, игнорирайки природозащитните цели.

 

Протестът е под наслов: „Долу ръцете от морето, планините, реките и горите“ сподели пред БНР Катерина Раковска от WWF – Световен фонд за природата. Освен в столицата, протести ще има в още 9 града и Карадере. Призивът е хората да дойдат с маски и да спазват дистанция:

Ако предложените промени в закона станат факт, те ще отложат приемането на природозащитни мерки и цели.

Основната критика обаче е, че чрез тези промени се въвежда т.н. „нов подход за Натура 2000“. Този подход е изработен от фирма срещу 1 милион лева близо, по ОП „Околна среда“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram