Днес, 03.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за „Вис виталис“ неформалният лидер на ромите в махалата в Казанлък Боян Михайлов Стоилов, прекръстил се така, тъй като циганското Юсеин не му харесвало, се питаше: „Защо е тази антипатия между нас?“. Той призна, че в кв. „Кармен“ има сформирана хайка безработни, която „ломи, чупи, краде…“. От името на 5-мата „управляващи махалата“ Боян поиска тези хора да бъдат задържани от полицията след 4-ото или 5-ото им проявление. Ромският лидер остро постави проблема с асфалтирането на улиците в махалата, т. к. „хората газят кал“, като предложи Общината да осигури материалите, а трудът да е от ромите.

1996  – В сутрешния блок на „Вис виталис“ стартира рубриката „Детски минути“ с водеща Петя Каравасилева

1997 – В този ден в бар „Империал“ в Казанлък се състоя ревю на манекенките от курса за фотомодели и манекени „Алфа“. 

1999 – Жалба за клевета пусна кметът на община Казанлък Иван Гороломов срещу началника на ВиК в Стара Загора Стефан Георгиев и журналиста Матей Бонев заради публикация за злоупотреби на Общината в градската пречиствателна станция. Злоупотреби не бяха доказани. Министърът на околната среда и водите Евдокия Манева призова Георгиев да се извини на кмета Гороломов, но извинение не последва.

2000 – По радио „Вис виталис“ започна излъчването на рубриката „Великите личности на 20 век“.

2001 – Без да съобщи мотиви, оставката си в Министерския съвет депозира в този ден областният управител на област Стара Загора Радомир Енев, на 40 г., навлязъл в политиката като член на Консервативната екологична партия, чийто лидер бе главният секретар на СДС Христо Бисеров.

2001 – Според статистиката, оповестена в този ден, броят на регистрираните безработни в общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково, бе 11 770.  37,3% от тях имаха право на парично обезщетение.

2002 – МОН удовлетвори искането на Община Казанлък ваканцията на училищата на общинска издръжка да бъде удължена до 18 януари – заради икономии на гориво.

2002 – Със 115 по-малко бяха родените в Казанлък бебета през 2001 г. в сравнение с 2000 г., когато новородените бяха 1089. Регистрираните бракове за 2001 г. бяха 287, с 85 по-малко в сравнение с предходната година. 790 беше броят на починалите граждани през 2001 г. – с 27 по-малко в сравнение с 2000 г.

2002 – Едва 45 граждани на Казанлък проявиха интерес към новата валута евро – банкноти и монети.

2004 – Районният съд в Казанлък призна за виновен и осъди условно 43-годишния Илко Х. за нападение на полицай във входа на жилищен блок в кв. „Изток“.

2005 – От тази дата в програмата на радиото започнаха директни включвания от различни събития – след радиосигнала „Вис виталис“ – едновременно със събитията“.

2014 – Културните събития в Казанлък за 2014 г. започнаха с най-новата изложба „Видения“ на фотограф-художника Александър Иванов. „Ще видите снимки, които не съм търсил преднамерено. Може да се каже, че те ме намериха“, сподели в интервю за „Вис виталис“ авторът на изложбата. Фотосите бяха снимани в продължение на 15 години на различни места, най-вече в България.

2015 – В интервю за „Вис виталис“ председателката на местното Дружество на военноинвалидите и военнопострадалите Дарина Загарова припомни, че дружеството „Военноинвалид“ в Казанлък е създадено на 3 януари 1991 г. Към същата дата на 2015 г. 40 казанлъчани бяха с трайно намалена работоспособност заради кадрова или наборна служба във военно или мирно време. Други 48 – родители, съпруги и деца на живи или починали военноинвалиди, също членуваха в местното дружество. От „Социално подпомагане“ годишно  отпускаха на дружеството общо 600 лева за провизии.

2018 – Къде е гробът на легендарния воевода Хаджи Димитър. На връх Бузлуджа или  костите му се съхраняват в историческия музей в Сливен? Този въпрос окончателно ще бъде решен след направата на ДНК тест . Това заяви  д-р Чавдар Ангелов, директор на парк-музей Шипка – Бузлуджа.  Основната историческа версия е,  че Хаджи Димитър е погребан на връх Бузлуджа. Костите му са вградени в паметника на върха.

Съществува твърдение, че след като хаджията е ранен на Бузлуджа е пренесен от своите четници на връх“Кадрафил“ в Средна гора.

2019 – Заради неплатени данъци за милиони искат лиценза на „Сириус“, охраняваща общинските имоти на Казанлък. Данъчните събират принудително неиздължените налози от фирмата на скандалния казанлъшки зет Васил Панчев, който врътна схема и с депутата с „паднал“ имунитет от ГЕРБ Борис Кърчев. Още през март 2018г. директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) е издал заповед за отнемане на лиценза за дейност на „АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА СИРИУС“ ЕООД за натрупани огромни данъчни задължения. Това става ясно от писмо до Пресс ТВ от шефката на Национална агенция по приходите  /НАП/ Галя Димитрова. Агенция „Сириус“ охранява стотици обекти в страната и всички общински имоти в Казанлък. Тя е собственост на Васил Панчев, който е казанлъшки зет и близък приятел на депутата от ГЕРБ Борис Кърчев. До задвижването на процедурата за лишаването от лиценза за упражняване на дейността от „Сириус“ се стига, след като проучване на НАП установява, че дружеството има просрочени публични задължения „в особено големи размери“, а за събирането им е образувано изпълнително производство по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

2020 – Община Павел баня стартира процедура на „Допитване чрез гласуване за кметски наместник“ в село Турия. Всеки желаещ да заеме позицията можеше да подаде документи за кандидатстване. Това стана ясно от обявление на кмета на Община Павел баня Иса Бесоолу. Допитването до местните жители на село Турия пък бе насрочено за 12.01.

2020 – Първото бебе на Казанлък за 2020 година и последното за 2019 година са момчета. Левент е първото бебе на Казанлък за годината, родено в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. В края на старата година пък е проплакал Антон. През 2019 година в болницата в града на розите, обслужваща пациенти от общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково, са родени 395 бебета, от които 200 са момичета. Дамите водят с минимална преднина. Статистиката показа обаче спад на раждаемостта в региона. Общият брой на новородените през 2018 г. е 600 бебета. С 20 повече са ражданията през 2017 година. Тенденцията на трайно намаляване на броя на родените деца е осезаема в цялата страна. Все още пълни данни за 2019 г. няма, но през 2018 г. у нас са проплакали 62 000 бебета, като момчетата са с 2000 повече. За сравнение, през 2010 г. у нас са се родили над 75 000 деца.

2021 – „Мерцедес“ се заби в мантинела по пътя за Стара Загора. Вероятната причина за инцидента бе мокрият и хлъзгав път, както и несъобразената с пътните условия скорост. Шофьорът е изгубил управлението на автомобила и завил рязко наляво, където се ударил в предпазната мантинела. Нямаше други участници в ПТП-то, станало по пътя Казанлък-Стара Загора след последния завои преди Върха. Нямаше пострадали.

2022 – Църковното настоятелство при православните храмове в Енина с дълбоко прискърбие съобщи на православните енориаши и на всички живеещи в Енина, че след продължителна борба с ковидинфекция почина енорийският свещеник и председател на Настоятелството свещеник Димитър Баджелов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram