Дариткова: Президентът да определи датата за вота, за да могат гражданите и партиите да се подготвят

Призоваваме президентът Радев да вземе час по-скоро решение за изборите и да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да се подготвят.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в декларация от името на групата в началото на първото заседание на депутатите след коледната ваканция.

В началото на своята декларация д-р Даниела Дариткова посочи, че днес основен опонент на ГЕРБ продължава да бъде коронавирусът.

„През изминалата сесия управляващото мнозинство удържа на натиска на опозицията и не се поддаде. Благодаря на всички колеги, които с присъствието си в тази зала осигуриха нормалната работа на парламента. Без нормалното функциониране на Народното събрание днес нямаше да има нито бюджет, нито правителство, което да има възможност да предприема необходимите мерки за справяне с тях, посочи тя. В тежки времена като днешните, България има нужда от единство. Ще продължим да възприемаме опозицията не като врагове, ще бъдем отворени за диалог независимо каква ще бъде оценката на българските избиратели“, заяви Дариткова.

Ще припомня, че при откриването на предишната сесия на 44-ото Народно събрание президентът поиска страната да остане без парламент и редовно правителство. Днес ние сме убедени, че постъпихме правилно, като не се съобразихме с неговите призиви, чиято несъстоятелност днес е видима за всички“, каза още д-р Дариткова. „Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция по-отговорни“, посочи д-р Даниела Дариткова.

Тя заяви, че в края на мандата ГЕРБ са готови да приемат оценката на българските избиратели. „Наясно сме както с отговорността, която носим, така и с грешките, които сме допуснали последните 4 години“.

„Здравната криза, а не протестите, атаките на различни олигарси или опозицията, са голямото предизвикателство пред управляващото мнозинство. Запазването на човешкия живот и съхраняването на перспективите пред бизнеса са приоритет в тази ситуация. Нашият основен противник е коронавируса, а основният ни съюзник – мнозинството от българските граждани“, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. 


По думите и, управляващите са избегнали провокации, целящи да хвърлят страната в хаос и безвластие.

Дариткова припомни, че държавният глава през лятото е поискал страната да остане без парламент и правителство.

„Ако това се беше случило, днес в България щеше да блъде и в политическа криза. Цената щеше да бъде платена не от президента и лидерите на опозицията, а от българските граждани“, коментира тя и нарече поведението им „безотговорно“.

„Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция да изградят алтернатива ни направи по-отговорни“, заяви тя.
Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram