В началото на август общините ще получат 100 млн.лв. за екопроектите, според министър Атанасов

„Между 70 и 100 милиона лева ще получат от началото на август всички общини, в които се изпълняват проекти по Оперативна програма „Околна среда“, каза в Казанлък eкоминистърът в оставка Станислав Атанасов.  „ Тези средства са преди актуализацията на бюджета, а ако тя стане факт, размерът ще достигне до 200 млн. лева. С тях общините ще могат да направят разплащане с изпълнителите на проектите, така че те да продължат да работят.“

Според него, ще има едно и също отношение към всички проекти, така че да няма преференции за никого.

Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов по покана на кмета Галина Стоянова посети Казанлък, веднага след като направи първа копка на Регионалния център за управление на отпадъците – Стара Загора вчера.

Атанасов посети Пречиствателната станция за отпадни води край Овощник, чиято реконструкция и модернизация е на стойност близо 23 млн. лв. и е финансиран от  Кохезионния  фонд  на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

Още при самото й откриване през 2000 г. Пречиствателната станция е морално остаряла, тъй като строителството й продължава 16 години.  Тя пречиства битовите отпадни води на Казанлък и поема пречистените от локалните станции промишлени води на големите казанлъшки предприятия. Обектът ще даде възможност за реализация на ВиК-проекти, позволяващи включването и на отпадните води от населените места Шипка, Шейново, Крън, Енина Копринка. Първата копка на реконструкцията на ГПСОВ-Казанлък бе направена на 18 февруари 2014 г. и дейностите вървят по график, каза ръководителят на проекта Кънчо Христов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram