Вучич в Москва – на фокус е напрежението в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига в Москва за разговор с държавния глава Владимир Путин – една от най-важните срещи, които двамата са имали през последните години, твърдят в редакцията на водещия белградски ежедневник Danas, цитирани от Агенция „Фокус“.

„Ситуацията в нашия регион е много сложна, необходимо е да се мери всяка дума и политически ход. В момент, в който можем да се похвалим с икономически напредък, имаме значителни политически проблеми в региона и – бих казал, не е ясен изходът от тях, дали ще се стигне до нарушаване на мира и стабилността“, предупреди Вучич в изявление пред медиите преди отпътуването си за Москва.

Държавният глава на западната ни съседка поясни, че с Путин ще обсъдят двустранните отношения, които от политическа и икономическа гледна точка са добри. Във фокуса на разговорите в руската столица обаче ще бъде ситуацията в регионален и международен план. Белград ще търси съветите на Москва как да постигне политическите и националните си цели, поясни сръбският президент.

„Ще говорим и за много конкретни проекти. Те са важни за подобряването на живота на нашите граждани, за стандарта на сръбското общество“, допълни Вучич.

По отношение на обсъжданията за региона, президентът на Сърбия поясни: „От Скопие до това, което се случва в Косово от миналата седмица насам, провокациите на (президента Хашим) Тачи и всичко останало. Ние се опитваме да намерим най-доброто решение за нашите граждани, преди всичко как да запазим живота, мира, стабилността и сигурността“.

Вучич съобщи, че визитата му ще започне с разговори с Путин на четири очи, а след това ще продължи с преговори между делегациите на двете страни.
Общоизвестно е, че посещението в Москва е с цел да търси подкрепа за Сърбия, конкретно политическа, допълни самият Вучич.

http://epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram