Вече са в сила превантивни мерки срещу пожарите

Забранява се паленето на огън на места, които се намират на разстояние по-малко от 100 м от гори и горски масиви. От РД ПБЗН обявиха превантивните мерки, които са предприети с цел предотвратяване и ограничаване на горски пожари в областта в сила до 30 ноември.

Земеделските стопани и производители по места са уведомени за мярката. При неспазване на предписанията ще бъдат налагани санкции, включително и намаляване на субсидиите. Статистиката показва, че паленето на огън в близост до гори е една от най-честите причини за пожари през лятото.

От началото на 2020 г. досега на територията на област Стара Загора са възникнали общо 6 горски пожари с обща площ 31 дка. Данните бяха докладвани на работна среща в областната управа в Стара Загора.

В Казанлък към 62-ра Стрямска бригада също има формирование, което е готово да съдейства при горски пожари.

В момента вървят проверки на изправността на земеделската техника във връзка с предстоящата жътвена кампания, заяви директорът на ОД „Земеделие“ Елка Бонева.

Пътнопочистващите фирми също се готвят за пожароопасния сезон. Косят се сухите треви край пътищата. Почистват се от битови отпадъци откритите места за почивка.

Общините докладваха, че доброволните формирования към тях са обучени и разполагат с необходимата екипировка. Техниката, предназначена да оказва помощ при пожари, е в изправност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram