Веска Ненчева: БСП възразява категорично срещу промяна на наименованието „Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост“

В геополитически план промяната може да създаде дългосрочни щети за страната ни, предупредиха социалисти  

Като бързо, претупано, не подложено на широк обществен дебат окачестви БСП предложението за промяна на наименованието на празника, честван на 24 май.

Според предложение на част от управляващата коалиция за промени в Кодекса на труда, 24 майтрябва да се нарича „Празник на българската култура и писменост“, като от формулировката да отпадне досегашното определение „славянската“.

На това БСП остро възрази, а депутатът Веска Ненчева го характеризира с липса на почтеност спрямо народа. „Промяната може да създаде дългосрочни щети на страната ни и в геополитически план“, предупреди Ненчева.

От парламентарната трибуна народният представител припомни на мнозинството в Народното събрание: „Компетентно и с категоричност българската академична и научна общност се изправи срещу това предложение. Позицията на БСП бе съобразена със становищата на научната общност“.

Тя обвини вносителите, че е нямало никакъв обществен дебат, който да предхожда предложението им за промяна във формулировката на празника 24 май.

„Срамно е да се търси политически рейтинг върху исторически дати, пазещи националната ни идентичност и достойнство, по които има консенсус в обществото ни. За това ние от БСП сме против промяната на наименованието“, категорично възрази от името на левицата Веска Ненчева.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19039-veska_nencheva__bsp_vyzrazyava_kategorichno_sreshtu_promyana_na_naimenovanieto_praznik_na_bylgarskata_prosveta_i_kultura_i_na_slavyanskata_pismenost.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram