Борисов към сръбския премиер: ”Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл”

Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, на която постави въпроса за дипломатическото напрежение между София и Белград след остро изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич, съобщи БНР.

„Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който викаме си посланици, правиме си, а нищо не съм рекъл“, каза Борисов емоционално на сръбския си колега след вечеря в известния ски курорт Яхорина.

Борисов повтори, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи.

Повод за напрежението и разговора е емоционалната реакция на Ивица Дачич след изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

Испания не признава Косово, а изказването на Борисов в Познан провокира Дачич да коментира остро и да призова българския премиер „да не дава акъл“. На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич.

„Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър. Аз съм най-добронамереният човек за него“, каза българският премиер на Бърнабич.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram