Борисов: България твърдо подкрепя Албания за ЕС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Албания Еди Рама. Във фокуса на разговора беше позицията на страната ни относно преговорните рамки за присъединяване на Албания и Република Северна Македония (РСМ) към ЕС.

„България твърдо подкрепя Албания по пътя й към европейското семейство. Ясно показахте отговорността си и желанието да вървите напред. Това заявих по време на телефонен разговор с премиера на Албания Edi Rama. Европейската перспектива е силна мотивация за осъществяване на преход към демократично управление и пазарна икономика. Затова и България е сред най-силните застъпници на разширяването на ЕС към държавите от Западните Балкани. По отношение на интеграцията на Република Северна Македония уверих, че сме готови да продължим разговорите, но е необходима по-голяма ангажираност при отсрещната страна“, заяви премиерът Бойко Борисов.

По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, Борисов посочи позицията на страната ни и изтъкна, че България е една от държавите, които най-много е настоявала и желала РСМ да стане част от ЕС. В този контекст усилията на България винаги са били насочени към постигането на консенсус по важните за двете страни теми.

„За съжаление подобна ангажираност не се наблюдава от страна на Република Северна Македония. Готови сме да продължим разговорите и активно да работим в изпълнение на Договора за добросъседство“, каза още Борисов пред албанския премиер.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram