Проф. Чорбанов, БАН: Предложените по-строги мерки няма да ограничат пандемията

  0
  1065
  Проф. Чорбанов

  Предложените по-строги мерки няма да ограничат пандемията от COVID-19 у нас. Това заяви в „Тази сутрин“ проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН. Според него достатъчно европейски държави вече са въвели пълен „локдаун“ и въпреки това показателите им не са променени драстично. Той даде пример с Франция, Испания и Великобритания, където заболеваемостта е изключително висока въпреки мерките и Швеция, където цифрите са доста по-оптимистични, но строги ограничения няма.

  Познавам много лекари на първа линия, които до един подкрепят моето мнение. Не става дума за самодейна идея или партизанщина, само и само да се обявим против мерките на правителството. Идеята, че едно такова затваряне ще спре контактите между хората е наивно, заяви проф. Чорбанов.

  Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат.

  Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията.

  Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността, обясни още проф. Чорбанов ./КРОСС/

  Коментари от Фейсбук