Проф. Киров: Приключи порнографията с новата Конституция

  Когато нещо започне като порнография, приключва като порнография. Това, което наблюдавахме вчера в Народното събрание не ме изненадва. Така бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира в сутрешния блок на БиТиВи отхвърленото предложение за проекта за нова Конституция и Велико народно събрание (ВНС).

  „Ако изобщо е имало намерение за конституционни промени в мен се затвърждава убеждението, че е необходимо ВНС, защото ако този парламент имаше възможността да измени Конституцията, тежко ни и горко като виждаме какво е нивото на юридическата мисъл в него и нивото на дебата по такъв важен проблемКонституцията не е нито министерска инструкция, нито постановление на Министерския съвет, за да я променяме по три път на ден„, категоричен бе проф. Пламен Киров.

  Той обясни, че когато се обявява локдаун и затваряне на държавата би било трудно да се представи, че премиерът Бойко Борисов би си подал оставката, дори да имало необходимия брой народни представители за новата Конституция и ВНС. Основната цел била постигната – да не се стигне до предсрочни избори.

  Проф. Киров изтъкна, че докладът на венецианската комисия не е благосклонен. Нито едно европейско общество не подхожда по този начин към нова Конституция. В Европа по този начин не става конституционна реформа, в някоя бананова република би могло да стане, но не и в Европа, подчерта бившият конституционен съдия.

  Проф. Киров посочи, че професионален дебат за новата Конституция в парламента няма, а във Временната комисия за Основния закон половината от депутатите не са юристи. Единственият, който призна, че е писал Конституцията, си подаде оставката, уточни бившият конституционен съдия, визирайки бившият правосъден министър Данаил Кирилов.

  По думите му, ако се обяви извънредно или военно положение в Конституцията е записано, че изборите могат да се отложат за есента.

  Нюз бг

  Коментари от Фейсбук