Октай: Появата на Доган означава, че той контролира ДПС

Появата на Ахмед Доган означава, че той контролира партията. Без негова воля и без негова санкция нищо не се случва там. Това каза бившият депутат от ДПС Осман Октай по БНР във връзка със словото на почетния председател на ДПС на конференцията на Движението вчера. Анализаторът прогнозира ДПС да спечели до 40 депутатски места в следващото Народно събрание.

Липсата на депутата от ДПС Делян Пеевси на Национална отчетно-изборна конференция, която се проведе в събота, Октай обясни с факта, че Пеевски не е член на Движението. По думите му няма да има промени в ръководството на ДПС.

По думите му хора като Пеевски, Доган и Борисов са политически и финансови посредници на задкулисието, наречено „дълбоката държава“.


„Решението кога кой да бъде ударен го вземат хората, които градиха този модел още от Кръглата маса, с всички структури на силови, контролиращи, милиционерски. Те са остарели, но имат синове, имат наследници и никога не изпускат властта“, обясни Октай.

Не можах да разбера Ердоган какво призова избирателите мюсюлмани в България – да гласуват за ГЕРБ и Борисов или за ДПС. Или пък ДПС да подкрепя по всякакъв начин управлението на Борисов. Може би беше публична благодарност на Ердоган към неговия приятел или неговия зависим Борисов, че го подкрепи и блокира санкциите на ЕС срещу Турция в напрежението между Турция, Гърция и Кипър.

Анализаторът посочи и друг прочит на това обръщение на Ердоган – като прошка от негова страна към ръководството на ДПС по отношение на Доган и Пеевски, които са поставени от Турция в изолация, но при условие, че те се прегърнат с Бойко Борисов.

Според Осман Октай България се превръща в „много важна логистика“ за Москва, НАТО и ЕС:


„Не случайно лъсна некоректната позиция на Бойко Борисов за обединение на Балканите. Всичко това, което се случи със Северна Македония, е много голяма драма. Споделям мнението, че трябваше да отворим вратата за нашите братя и по този начин интеграцията щеше да бъде много ефективна. Всичко това обслужва чужди интереси – руски и сръбски“.

Той уточни, че задкулисието отново е управлявало ситуацията, защото обича да работи и с Брюксел, за да му харчи парите, и със САЩ и НАТО, но и с Москва.

Фрог