Нивата на реките и язовирите в областта са под критичния минимум

  0
  6

  Областният управител инж. Георги Ранов и зам. областният управител Мариана Кръстева дадоха днес пресконференция във връзка с проверките на всички потенциално опасни водни обекти в Старозагорска област.

  Пролетните проверки на язовирите, реките, сгуроотвалите и системите за отвеждане на повърхностни води се извършват от Областната междуведомствена комисия от експерти, на която председател е Мариана Кръстева.

  В Старозагорска област има 43 язовира – общинска собственост, 3 – собственост на „Напоителни системи” ЕАД, 4 – частна собственост и 3 язовирни района – Копринка, Розов кладенец и Овчарица, които са собственост на НЕК ЕАД.

  До този момент комисията не е констатирала фрапиращи нарушения на обектите, които се проверяват по предварително изготвен график. Съгласно закона Държавната агенция за метрология и технически надзор е органът, който налага санкциите на неизрядните стопани на водни обекти.

  Пролетните проверки трябва да приключат до 24 юни. След това инж. Ранов ще представи в Министерски съвет доклад с констатациите и мерките, които трябва да се предприемат.

  Областният управител е представил пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС два проекта за почистване на речни дъна от наноси и растителност. Единият е за р. Тунджа в участъка край с. Зимница, община Мъглиж, където ще бъде изградена и дига. Той е на стойност 641 000 лв. Другият е за р. Соколица, край с. Искрица, Гълъбовска община. Той е на стойност 552 000 лв. Очаква се финансирането на първия проект да бъде осигурено в най-скоро време.

  На пресконференцията инж. Ранов съобщи още, че въпреки обилните валежи в последните дни, нивата на реките и язовирите остават под критичния минимум. В момента обемът на яз. Копринка е 93 млн. куб.м, което представлява 65% от целия му обем. Тъй като притокът в язовира е малко по-голям заради дъждовете, от язовира се изпускат около 16 куб.м/сек.

  Пресцентър Областна администрация

  Коментари от Фейсбук