ЕК съди България заради нарушения на директива за битови отпадни води

  0
  245

  Европейската комисия съди България заради неспазване на екодиректива за битовите отпадни води. Вече е стартирана наказателна процедура срещу страната ни. Причината е липсата на пречиствателни станции.

  Това заяви пред БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.

  От сдружението са започнали да уведомяват европейски банки, финансирали бизнеси у нас, които замърсяват, „как се харчат техните пари“, съобщи Димитър Куманов и дава за пример казусите с „Биовет“ – Пещера и розоварната в Старосел, причинила замърсяване на две реки.

  „Ние вече пуснахме жалба до Главна дирекция „Околна среда“ на ЕК и имаме и регистриран входящ номер и тепърва ще ги запознаваме пък какво се случва с действащите пречиствателни станции“, уточни Куманов.

  Проблем у нас е и размерът на глобите, които според Куманов са “смешни”. На практика излиза така, че се оказва доста по-евтино да изхвърлиш отровните води и да платиш глоба, вместо да изградиш пречиствателна станция.

  Варненското езеро, бреговете на Янтра, Старосел, Поморие – общото между тези места са сигналите за умряла риба от последните дни и седмици. Това не са всички места на замърсявания, за които са били подадени сигнали.

  Според Куманов една част от проблемите ги създават пречиствателните станции за отпадни води, а другата част са промишлени замърсявания.

  „Ако погледнем какво се случва с битовите отпадъчни води в България – там е нещо ужасно. На много места се построиха пречиствателни станции, канализации, финансирани от Европейския съюз, и една част от тия пречиствателни станции и съоръжения не работят въобще.“

  На много от тези места се спестяват пари за ток и реактиви, които да пречистват водите, твърди Куманов. От „Балканка“ многократно подават сигнали до „Басейнова дирекция“, а отпадни води продължават да се изливат в реките, уточни той.

  Скъсаният водопровод, свързан с умрялата риба край Варненското езеро, идва от пречиствателната станция в село Тополи.

  „Големият въпрос, който не видях никой да го задава е, каква е тази вода (имаше подводни клипове – то излиза кафяво нещо от тръбата, скъсаната), която уж е пречистена, а пък причини това?“, попита Куманов.

  Другият въпрос според него е проблемът с тоновете умряла риба, които биха предизвикали огромна екологична катастрофа при разлагане.

  Използването на питейна вода за битови нужди и кражбата на вода според него е един от основните фактори за безводието в определени райони в страната. Прекратяването на тази практика би решило проблема. Напоследък според него става отчетлива схемата хората да бъдат оставени без вода, а след това се предлага построяването на нови водопроводи и язовири, което ще струва пари на данъкоплатците.

  „Това е следващата златна кокошка за корупционните схеми в тая държава“, коментира той.

  Фрог нюз

  Коментари от Фейсбук