Даде ли Бойко билет за последния рейс на Галина Стоянова?

  0
  6

  Галина Стоянова да не бъде издигана за кандидат-депутат забранил лично Бойко Борисов. Строгата депеша лидерът спуснал към герберите в Казанлъшко.По никакъв начин да не се спряга името на кметицата като претендент за депутатско кресло, се разпоредил Борисов. Запознати с ветото на Бойко спрямо Галина, споделят, че тя била дълбоко депресирана от факта. За да разсее поникналата лидерска антипатия към себе си в публичното пространство, Стоянова тиражирала сама слуха, че причината да не я искат партийните й шефове за народен представител е условието кметове да не бъдат издигани за парламентаристи.

  На спявка при Бойко смели активисти на ГЕРБ се опитали да угадят обстоятелствата за решението на лидера, но били срязани с типичния му авторитарен маниер.Присъствали на тайната сбирка, коментират обаче, че това не било прищявка на Борисов, а трайно създадено мнение. Още повече, че той неслучайно натрапил за основен критерия за номинациите „авторитетни кадри, издигащи реномето на ГЕРБ“.

  Въпреки, че Галина Стоянова е председател на общинската структура на гербаджиите, тя била отстреляна въобще от дебата за кандидатите за Народното събрание на  идващите наесен избори.

  Местните организации вече номинираха имена за бъдещи депутати, но последната дума ще е на   най-високия партиен етаж. Кой ще влезе в листите решава Изпълнителната комисия.

  Ситуацията е коренно различна от предизборната през 2013 г., когато градоначалници на ГЕРБ не бяха пуснати в надпреварата за Парламента, за да не бъдат похабени, но сега не е изключено Борисов да приложи нова стратегия и в последния момент да кандидатира успешните си кметове по пътя за София, за да демонстрира отгоре надолу и обратно монолитността на партията си. И да им даде политическо бъдеще.

  Насърчаването в състезанието за следващия парламент на районни и зам.кметове от страната е достатъчен знак за подобна тактика.

  Разлюбените местни властници Бойко щял да натири по стария маниер с правенето на оглушки.  Паметливи подсещат, че неговото височайше присътвие в Казанлък не се помни, освен една кратка визита миналата есен, когато на принципа на географския център, градът ни бе предпочетен за събирачка на герберски кметове. Друго посещение лидерът Борисов не е регистрирал неслучайно, макар че ако се доверим на местните гербаджийски глашатаи и безчетните домогвания на Галина Стоянова до евтини призове и награди, трябва да повярваме, че тя е един добър кмет. Поведението на Бойко сочи друго. Причините за неглижирането на кметицата от Борисов са само в неговата глава, но назнайващи отблизо почерка на ББ, смятат че той не одобрявал нескопосаните й кадрили по аварийното стълбище на политическото задкулисие, а и не си падал по лансирането на кадри, акумулиращи народното недеволство.

  Освен всичко Галина през 2011 г. на местните избори била почти единствения кандидат, готов да наеме на баир лозе и да свърши някои предстоящи дела през кметския мандад, с които малцина биха се нагърбили. Липсата на особени скруполи в психопрофила й вършел работа за мандата, но не и повече, когато ГЕРБ щял да поиска да афишира незаменими по качества кметове и въобще ценност на кадрите. Втвърдяването на кликата около Стоянова, популярна в Казанлък като неграмотна и непригодна за заеманите длъжности по различните нива на администрацията, разделението на лагери и създаването на непрекъснато дистанциране на местната управа от данъкоплатците по най-високомерен начин, били само част от доводите Борисов да е недоволен от жената-кмет. Друга тема, също така неприятна, били останалите подробности като присъдата й за клевета, натрупването на огромен дълг на Общината, некадърно изпълнени ремонти, гоненията на служители и общественици, неприкритата й ярост към всички, които не я смятат дори за среден кадър.

  С цялото си поведение Бойко Борисов показвал, че Галина Стоянова е големият компромис и бил готов да я терминира, но оставил харакирито на самата нея. С това щял да натрие доста партийни носове и да се отърве от постепенно от присъствието й, разказват близки до политическата тактика на Борисов.  С нейното бавно отстраняване, както и на други провалени герберски недоразумения и калинки, ББ искал да рекламира катарзиса на партията си и да намекне, че тя се развива и може да се учи от грешките си. За да заяви оставането си на политическата сцена като главен герой, Борисов нямало да се спре да подритва към жертвеника употребените политически овце.

  Коментари от Фейсбук