В Деня на сърцето: Нови методики за лечение и заболеваемост


България е шампион по сърдечно-съдови заболявания. Статистика на СЗО показва, че сърдечно-съдовата смъртност през годините се увеличава заради модерния начин на живот. През 2015 г. – 18 млн. души са починали от коронарна болест на сърцето – инсулт и белодробната емболия, но според проекцията до 2030 г. смъртността ще се увеличи и броят на смъртните случаи се очаква да надхвърли 25 млн. годишно починали от сърдечно-съдови заболявания. Това отчете проф. Иво Петров – медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница „Аджибадем Сити Клиник“, който заедно с Искра Ангелова – основател на фондация „От Сърце“ организираха онлайн форум по повод Световния ден на сърцето.

В България между 60-65% от цялата смъртност се пада на сърдечно-съдовите заболявания.

Исхемична болест на сърцето и инсултът също имат съществен дял, у нас статистиката показва, че делът на болестите на циркулацията е много по-голям от другите европейски страни. В тази връзка страни като Дания, Германия и САЩ имат директно подпомагане на хора, които не могат да си позволят лечение, даде за пример лекарят.
Иво Христов посочи и модерните методики за лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Най-новата – неоперативно имплантиране на клапа на аортата – „тави“. Статистиката показа развитие при пациенти с имплантирано „тави“ – европейското ръководство от 2021 г. даде висок клас 1А и 1Б за хора над 75 г., които има висок хирургически риск за оперативно лечение и при които е направено „тави“. По думите му трябва да се има предвид имплантирането на „тави“ е различно от хирургичната клапа. В момента има балансирано противопоставяне на двете методики, тъй като при хирургичната клапа има повече риск и повече болничен престой. За обществото е по-благоприятно да се прилага тавито, а не хирургичното лечение, но в България все още се прилага при пациенти със забранително висок оперативен риск, поясни Христов.

„В европейските страни и САЩ броят „тави“ трансплантации надскочи броя на хирургичното лечение. То представлява минимално достигане до сърцето с обща анестезия, а приложимостта на методиката показва ниска смъртност, нисък процент на съдови компликации, слагане на пейсмейкър, което заедно с щадящата природа, доведе до широко разпространение на „тави“ на европейско ниво“, уточни той.

Иво Христов коментира и резистентната хипертония – 80% от пациентите не постигат таргетните нива. Дали е резистентна, дали пациентът е резистентен към приемане на лекарствата – негативният резултат е еднакъв, пациентът е с риск от сърдечно-съдови събития, поясни той. Такива пациенти имат нужда от модерна методика – с катетър се стига до бъбречните артерии, които са основният регулатор и се постига намаляване на кръвното налягане с тази методика. Тя вече е реимбурсирана в 7 европейски страни, но в България не е, макар да се прилага като методика от 2001 г., но цената е 12-13 000 лв. за катетъра.

В заключение той коментира, че последното ръководство на НЗОК е въвело методика за кандидатстване и по този начин може да се въвеждат нови методики за лечение не само на сърдечно-съдовите, но и на други заболявания./КРОСС/