Байдън заплашва Куба с буря от санкции: „Това е само началото“

0
345
Парламентарни избори 2021#

Десетилетия след първото поставяне на Куба под ембарго, Вашингтон предупреди Хавана, че й е вдигнал мерника. Президентът на САЩ Джо Байдън наложи санкции срещу няколко кубински служители, заявявайки, че „това е само началото“.

Байдън санкционира кубинския министър на отбраната Алваро Лопес Миера и „Бойнас Неграс“ или черните барети, специална национална бригада към Министерството на вътрешните работи, като се позова на предполагаемата им роля в репресирането на „мирни, продемократични протести“, започващи на 11 юли.

Администрацията на Байдън предупреди, че ще продължи да налага санкции като наказание, „за да ги държи отговорни за техните действия“.

„Това е само началото – САЩ ще продължат да санкционират лица, отговорни за потисничеството на кубинския народ“, заяви Байдън в официално съобщение. От четвъртък следобед кубинското посолство не е отговорило в официално качество.

Съобщава се, че досега този месец са се провеждали протести в около 40 града в Куба. Отговорът на САЩ беше организиран в сряда вечер, чрез конферентна връзка, в координация с кубинско-американските активисти в Маями, които „призоваваха за повече действия от въстанията на острова на 11 юли“, според Politico.

Не е ясно кои активисти са участвали в преговорите или какъв политически авторитет всъщност имат, ако има такива. Докато администрацията на Байдън твърди, че е ангажирала „кубински американски активисти и лидери“, поне един от тези лидери, Саша Тирадор, е бил разследван в миналото за изборна измама.

Кубино-американският кмет на Маями Франсис Суарес настояваше администрацията на Байдън да нанесе въздушни удари по Хавана, предлагайки на страната да „освободи“ Куба по начина, по който „освободи“ Панама или Афганистан или Югославия, с преврат или може би „хуманитарна“ бомбардировка.

Кубинските връзки на администрацията на Байдън дори искат да разширят Закона на Магнитски, който – както радостно се изрази Тирадор – „ще държи отговорно всяко лице, което нарушава правата на човека на остров Куба“.

Кубино-американският сенатор Марко Рубио (републиканец-Флорида) обаче изля студена вода върху мускулите на Байдън, като отбеляза, че повечето кубински служители вече са под санкции. Всъщност цялата страна е под ембарго и санкциите няма да донесат обичайния удар.

Рубио предположи, че Байдън може да възстанови интернета на кубинския народ, като използва балони на голяма надморска височина – макар полезността на плана да се счита за съмнителна, тъй като други предлагат по-работещи възможности за възстановяване на интернет връзка с острова. Зрителите обаче бяха по-малко ентусиазирани от специалния план на Байдън да освободи Куба.

Журналистът Глен Гринуолд сравни вероятния изход от всичко това с кръвта, останала по ръцете на Вашингтон след Арабската пролет, след като Байдън публикува в Туитър осъждането си за „масови задържания и фиктивни процеси, които са усилията на кубинския режим да заплаши кубинския народ с мълчание“, намеквайки, че подобно поведение е по-скоро в съответствие с американските съюзници като Рияд, отколкото с Хавана.

Кореспондентът на PressTV Уайът Рийд отбеляза несъответствие между американския съюзник Колумбия, където милиони излязоха на улицата в знак на протест, и Куба, където протестиращите бяха хиляди.

Припомняйки на американските медии, че кубинската полиция не е убила протестиращи – само за да бъде санкционирана заради сдържаността си – той посочи, че според съобщенията, Колумбия е убила най-малко 44 души, добавяйки, че насилието не само продължава, но и е пренебрегвано от САЩ , които като че ли изобщо не са забелязали смъртта на протестиращите.

Шепа американски републиканци дори се появиха в квартала Малката Хавана в Маями, за да подтикнат Байдън към действие. Шон Ханити от Fox News посвети едночасовото си шоу в сряда вечерта изцяло на кубинските протести.

В него участваха Рубио, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и представителят Мария Елвира Салазар (републиканец-Флорида), докато Ханити се чудеше на глас дали „доктрината“ на Байдън е „да целуне дупето на всеки един, самотен диктатор в света“.

Докато Куба не беше приоритет на външната политика, когато Байдън встъпи в длъжност, президентът на няма да остави една добра криза да пропадне напразно.

Въпреки бавния старт, Байдън миналата седмица обяви Куба за „провалена държава“, а комунизмът за „провалена система“. Президентът иска също да изхвърли купища ваксини срещу коронавируса върху Хавана, въпреки че страната е разработила няколко свои удара.

Превод: СМ

Източник: Поглед инфо

реклама