Тъпан бие…ама какво се е извило…

С писмо N:14-1034 Националната Секция на CIOFF® България предупреждава Община Казанлък за нелоялно и срамно отношение от страна на културен институт. Самото писмо срива имиджа на Казанлък, както в България, така и в чужбина. В периода 21 – 23 Февруари 2014 г. Национална Секция на CIOFF ® България провежда Четиринадесета Национална Среща – Семинар в гр. Велико Търново, в която участие са взели повече от 130 колеги от цялата страна – специалисти, работещи в областта на българския фолклор., „За НС на CIOFF ® организирането на тази среща като отдавнашна традиция е свързана с много работа и усилия на целия ни екип и е важна и дългоочаквана от всички колеги.“ -твърдят от организацията. В писмо до кмета на Казанлък Галина Стоянова те излагат фактите :

,,За съжаление тази година /за първи път в четиринадесетгодишната ни практика/ станахме свидетели на отношение, което можем да определим като „неколегиално и некоректно“ от страна на г-жа Тодорка Петкова, председател на НЧ „ЖАР – 2002“, гр. Казанлък и организатор на Национално надиграване „Тъпан бие, Хоро се вие“. Въпреки предварително подадена заявка и платена такса само за един човек в лицето на г-н Петър Петков с настаняване в единична стая, с него се явиха Дора Петкова, Мартин Петров и Деана Петкова, пристигнали и отпътували заедно. Въпреки официалните изисквания към участниците в Срещата – подаване на заявки и заплащане на такса участие по банков път предварително, винаги сме правили и ще продължаваме да правим компромиси, т.е. регистриране и заплащане на такса на място. Г-жа Тодорка Петкова и двамата колеги НЕ СЕ РЕГИСТРИРАХА НА МЯСТО, НЕ ЗАПЛАТИХА ТАКСА – УЧАСТИЕ И ОФИЦИАЛНА ВЕЧЕРЯ. От управителите на ИНТЕРХОТЕЛ Велико Търново получихме информация, че е регистрирана допълнителна стая на нейно име /извън нашия форум/ в единична стая, но са убедени, че в две единични стаи са се настанили 4 души, двама от които без паспортна регистрация и знанието на хотела.

За създалата се ситуация получихме основателни забележки и критики от страна на Интерхотел Велико Търново, бяха сериозно нарушени коректните ни отношения, изграждани повече от 15 години с хотела.

Имаме информация за подобно поведение и при участие в други форуми, както и в Международни Фолклорни Фестивали в чужбина, което сериозно нарушава имиджа и уважението към нашите фолклорни ансамбли и България и Община Казанлък .

Национална Секция на CIOFF® България снема доверието си към Ръководството на НЧ „ЖАР – 2002“, гр. Казанлък в лицето на г-жа Тодорка Петкова, в качеството й на организатор на Национално надиграване „Тъпан бие, Хоро се вие“, както и към всички школи и формации към Читалището. Същите на са членове на НС и не са взели участие в 4-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли.

Национална Секция на CIOFF® България се разграничава от действията на Ръководството на НЧ „ЖАР – 2002“, гр. Казанлък и ще изпрати информацията до Световната Фолклорна Организация CIOFF®.

Национална Секция на CIOFF® България дерегистрира фолклорните ансамбли към НЧ „ЖАР – 2002″, гр. Казанлък от електронния регистър на българските фолклорните ансамбли.“

Изумението идва от там, че г-жа Стоянова също е получила това чудесно писъмце, което срива имиджа на Казанлък не само в България, а и по целия свят. Всеизвестен е факта, че Дора Петкова е една от верните пажове на кмета, но цената на нейното ласкателство не е ли много висока?

Всеизвестен е и факта, че така нареченото „читалище“ има няколко семейни членове и  е регистрирано на домашния адрес на семейство Петкови, същите които са се и облагодетелствали и потъпквали името на Казанлък в престижния форум.

 Именно въпросните ръководители  са организатори на Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие,“ и е част от екипа на Празника на розата. Проявата – надиграване е предвидена и в програмата на тазгодишния Празник на розата, която по така изнесните факти от писмото ще бъде забранен, защото организацията снема доверието си и изкключва Народно читалище „ЖАР 2002“ от редиците си. Възможно е да отпадне и друга проява от Празничния календар на празниците: Четвърти национален преглед на фолклорните ансамбли на Национална секция на ЦИОФ –България. Хубаво е да рекламираме Казанлък, но преди всичко май е по – добре кметицата да погледне и в собствения си двор и да прецизира кадрите с които се представяме на изложения, форуми и др. прояви от името на Казанлък. 

Защото Дора Петкова и семейното и читалище, днес ги има… утре ги няма, но резила който ще трябва да понесе Казанлък, ще остане и след тях.

МГ ВВ

………………………..

Дора Петкова: „Тъпан бие, хоро се вие“ организирано от НЧ „Жар 2002“ НИКОГА няма да бъде включено във фестивалните програми на ЦИОФФ, каквито са апетите им :http://www.presstv.bg/index.php?option=com_portal&view=article&id=44406

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram