Новини от вас: Директор на професионално училище може да действа авторитарно, да нарушава законите и никой не може да го спре!

Измина 1 година от миналия 1 ноември, когато Ви разказахме за някои от нарушенията на директорът на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт – Дечко Пейчинов. През този период до отговорните институции са изпратени над 10 сигнала за нарушенията му. Открити са множество такива, но много от въпросите, които са повдигнати, са ловко подминати и не е достигнато до истината.

В един от сигналите се описват действия на директора, които блокират учебния процес на 4 ноември 2021 година. Така и не се установи истината, че присъствието на директора на събрание на един от синдикатите, е възпрепятствало воденето на учебните часове от 10:00 до 12:20 часа. Но това не беше констатирано при проверката.

Въпреки, че има множество нарушения директорът продължава да действа авторитарно. Сякаш е над закона!

Поради доказаните множество нарушения през изминалата година, директорът се опитва да прикрива всичко, което може да доведе до уволнението му. Така направи прикривайки инцидент с ученик случил се на 29.03.2022 г. Инцидент, който трябваше да докладва в РУО Стара Загора, но той не го направи с цел да скрие проблема,  въпреки  че това е негово задължение.

Но не е само това, в стремежа си да прикрие случката, той си позволи да заплаши майката на пострадалия ученик, с думите: – „Да не се занимава с това, за да не се обърнат нещата срещу нея”. Заплаха ли е това как смятате?

За съжаление под ръководството на такъв директор качеството на образование в училището започна да спада.

Добри учители, разочаровани от липсата на адекватно отношение от страна на отговорните органи и институции, напускат училището, а някои от тях напускат и образователната система. Последния случай  е напускането на образователната система от Иван Иванов – учител по практическо обучение.

Факт е, че на Регионалното състезание „Най добър млад автомонтьор и водач на МПС” вместо традиционните първо или второ място, отборът на училището през миналата учебна година се класира едва на седмо място от 8 отбора. Това е така, защото в учебни работилници на училището има оборудване за над 200 000 лв., което през изминалата учебна година се държа през повечето време заключено и не се използва за обучението на учениците при практическите занятия.

Жалко, че отговорните институции не желаят да си отворят очите и да видят как под ръководството на такъв директор, градено с години училище се превръща в посредствено учебно заведение.

Питаме се: Кой крепи такъв директор, кой и защо има интерес от това, той да е на тази позиция.

Христо Христов

Петър Ганчев

 и група будни учители от ПГТТМ – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram