2015: Прокурор и кмет репресираха журналист от Пресс ТВ заради наводнение

1 февруари 2015 – В този ден журналистът от Радио „Вис виталис“ и www.presstv.bg Георги Манев, единствен от журналистите в Казанлък, засне заедно с оператора Делян Тенев и излъчи по Пресс ТВ и радио „Вис виталис“ репортаж за наводнената западна част на Казанлък.

Няколко фирми, районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и две улици бяха залети от придошлата вода на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора.

Казанлъшкият прокурор Кръстин Кацаров, който в този момент пиел бира на терасата си, от която се виждало всичко, съзря в репортажа „всяване на паника“ и, съгласувано с кмета на Казанлък Галина Стоянова, заведе „от името на обществото“ досъдебно производство срещу Манев, който бе застрашен от две години затвор.

По сигнал, подаден от Стоянова, в който тя се жалваше, че с материалите си журналистите „уронвали престижа на Общината и й пречели да работи“, в продължение на два месеца полицията и прокуратурата водеха разпити. Прокурор Кацаров даде указания на полицаите да предупредят с протокол журналистите „да спрат да пишат срещу администрацията“.

Последва мощна вълна от колегиална медийна подкрепа на регионално и национално ниво. Съветът за електронни медии – СЕМ изиска двата записа и излезе с доклад, че „в изнесената информация Георги Манев се позовава на официални данни от община Казанлък за ситуацията в близост до магазин «Кауфланд», както и на свидетелства на потърпевша от засегнатите предприятия на индустриалния парк. СЕМ изрази становище, че „репортерският разказ е изграден изцяло по заснетата от оператора картина. Фактите са представени коректно, съобразно професионалните стандарти и обществения интерес и правото на хората да бъдат информирани“.

„Сагата“ приключи през м. април с. г., а прокурор Кръстинов скоро след това бе освободен от работа.

В архива на Радио „Вис виталис“, наречен „Живата памет“, ежедневно и по дати публикуваме по-съществените събития и факти, които ни припомнят и характеризират времето и хората през изминалите години. Живата памет е, за да не пропускаме нищо важно, което се е случило в Казанлък и Долината – късче от голямата история на това най-прекрасно място в България.

Казанлъшкият прокурор Кръстин Кацаров, който в момента на наводнеието „пиел бира“ на терасата си, от която се виждало всичко, съзря в репортажа „всяване на паника“
В Казанлък районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и две улици бяха залети от придошлата вода на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора
В Казанлък районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и две улици бяха залети от придошлата вода на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора
На 3 април журналисти се събраха пред сградата на Районния съд в Казанлък с бира в ръка, за да изразят възмущението си и да подкрепят колегата си Георги Манев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram