Тази година Роза няма

141 са носителите на името на символа на Казанлък- Розата, в Казанлък.

 Това показват данните от Именика в общината.

  Безспорно сред тях най- многобройна е групата на Розите- общо 79 жени от Казанлък носят това име, като най- малката Роза е родена миналата година през август.

Ветеранката сред Розите в Казанлък е на 81 години, родена е през  януари 1940.

 От началото на годината, до днес, нова Роза в Казанлък няма.

 Казанлъчани обаче се оказват традиционалисти, по отношение на името Роза, защото въпреки повея на новите времена и модата  да се именуват децата, особено момичета с все по-засукани или uniглобъл имена, откъм значение и  произношение, то тук модата „удря на камък“.

Защото носителките на производните  модерни на Роза имена са твърде малко:.

 Носителките на името Розалия са само 5,  Розалините са 12, класическото мъжко име, производно на Роза- Трендафил  носят едва 12 мъже в Казанлък и само една е Трендафилка.

 Пъстра, но също рехава е редицата и на имената с турски произход, със смисъл  и значение на Роза.

Гюлчените и Гюлчаните са общо 16, Гюлезар сеименуват 9 жени в Казанлък, Гюли те са 5, Гюлизар са 12.

 За дълбоко разочарование на феновете на най- известната и предана икономка Гюлистан,  от турския хит сериал „Завинаги“, в Казанлъшко няма нито една носителка на това име.

 Следвайки традицията по нашите земи тези 141 казанлъчани, носещи името на градския символ имат всички основания да празнуват редом с града.

При това цяла седмица.

 Колкото са градските чествания.

 И за разлика от тазгодишния градски  Розов празник, който поради  епидемични  съображения ще е онлайн, то домашните тържества и наздравици на казанлъшките Рози, са си абсолютно реалити.

   В добавка с календарния имен ден на Розите- Цветница, то носителките и носителите на това име и неговите производни, следва да са най- празнуващите   по нашите земи.

 8 дни за лични празници и наздравици си е постижение. 

Дори  и само лично.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram