С „Иванку“ на германски декори откриват новата „Искра“

Новата сграда на читалище „Искра“ (тогава Ученолюбива дружинка „Искра“) се открива и освещава официално на 10 януари 1899 г.

Както пише летописецът в сборника „Казанлък в миналото и днес“, този период от живота на „Искра“ е „ознаменуван с три доста крупни придобивки, не само за културния живот на родния ни град, а и за оня на отечеството ни въобще“.

През същата година на сцената на новия театър /на снимката долу/, както го наричали казанлъчани, е поставена първата българска опера „Сиромахкиня“ от Емануил Манолов, по това време се създава на същата сцена „Съвременният театър“ на Матей и Маня Икономови, за първи път на българска сцена се играе „Хамлет“ от Шекспир и „На дъното“ от Горки /на снимката горе/.

Новата сцена е обзаведена с декори от Германия, но местните интелектуалци не ги одобряват и ги смятат за „бояджийска работа“ и постепенно ги преработват. Завесата е с женска фигура „без никаква художествена стойност“, категоричен е авторът от „Казанлък в миналото и днес“.

На откриването на днешната дата преди 123 години представят пиесата „Иванку, убиецът на Асеня“ от Васил Друмев, а сред актьорите в трупата е и Антон Генев – един на основателите на Народния театър.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram