Сребърната монета „Севт III“ е колекционерска рядкост

Българската народна банка през месец май преди 15 години пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване от серията „Съкровищата на България” – „Севт ІІІ”.

Номиналната стойност на монетата е от 10 лева, сребърна е с нанесено частично позлатяване върху външния пръстен от двете страни на монетата. Теглото й е 20 г, а диаметърът й е 40 мм. Тиражът на монетата бе от 8 000 броя.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879”, изписана върху лентата, както и номиналната стойност „10 ЛЕВА”. Околовръст във външния пръстен са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА” и годината на емисия „2008”.

На обратната страна на монетата е представена изработена от бронз глава на тракийския цар Севт ІІІ, намерена край Казанлък през 2004 г.. Околовръст над него във външния пръстен е изписано „СЪКРОВИЩАТА НА БЪЛГАРИЯ”, а отдолу „СЕВТ ІІІ”.

Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров. Цената, на която монетата бе продавана на касите на БНБ, бе 60 лева (с ДДС).

Монетата беше представена от подуправителя на БНБ Цветан Манчев в присъствието на откривателя на археологическата находка д-р Георги Китов /на снимката/.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram