Първият военен набор е сформиран в Казанлък 

Първият военен набор в Казанлък е събран през май 1878 г., посочва стар брой на вестник „Казанлъшка искра“, където е публикувана статия на Константин Бозвелиев. Авторът описва ентусиазма, с който това събитие се посреща от българската младеж.

„Тогава ние не бяхме вкусили от прелестите на казармения живот и на военщината виждахме само декоративната страна. Освен това, дотогава носенето на оръжие беше забранен плод за българина, а това правеше младежите да копнеят за него“ – споделя Бозвелиев.

Младите българи прииждали радостни „на тумби от околията – окичени с цветя и с флагове на чело“, за да влязат в този набор.

„Младежите от северните села – цяла дружина – пристигнаха с грамаден байрак, предшествани от слепия музикант Гинча, който със своята гъдулка пееше по съчинената от някой неизвестен народен трубадур блудкава, но пеяна с охота песен:

„На хилядо и осемстотин
и седемдесет и седмо
се освободи от турчина
българският народ беден“.

По това време Околийското управление се помещава в конака на турския бей Мустафа Алимолоолу (на главната улица, до каменния мост – уточнява Бозвелиев).

„Дворът на тоя конак скоро се напълни с младежи. Извърши се водосвет преди захващането на набора“ – уточнява той.

След тази церемония съдията Филип Велев държи прочувствена реч, в която се обръща към младите левенти, за да им напомни, че „в този тържествен час, когато се тургат основите на българската редовна войска“, на тях се е паднала високата чест да бъдат първите редовни войници. Че техните бащи и деди през целия си живот са копнеели за правото да носят оръжие, за да бранят с него свободата и независимостта си. Че за това право са се водили борби и хиляди българи са загинали. Че за него Батак, Перущица и стотина села са се разорили. Че за него „с потоци“ руска кръв се е проляла…

„Това право е свещено, заключи той, и то трябва да ни бъде мило тъй, както ни е мила свободата и независимостта на отечеството“ – свидетелства Бозвелиев.

Както самият той изтъква: „Думите на стария и побелял учител тъй на място паднаха, че сякаш електрически ток мина през сърцата на всички“.

В отговор на тази вълнуваща реч, пред конака избухва „бурно и нескончаемо „Ура!“.

Според съществуващите тогава наредби, е следвало да се пристъпи към поименно повикване на „подлежащите на призив младежи“ и техния медицински преглед, за да се освободят „телесно негодните и онези, които имат семейни причини за освобождаване“.

Какво обаче се случва – всички до един отказват да бъдат прегледани от медиците, заявявайки, че доброволно искат да служат на отечеството си и че се чувстват здрави и годни за военна служба.

„Властта не искаше да разваля това настроение и затова никакъв преглед не стана, а само ги записаха поименно и по общини“ – уточнява Константин Бозвелиев.

Снимката е илюстративна

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram