Паметникът на Емануил Манолов в Казанлък е първият у нас, посветен на композитор

Емануил Манолов е един от първите български професионални музикални композитори. Той е автор на първата българска опера – „Сиромахкиня“ написана за нуждите на Казанлъшкия оперен театър. Други известни негови произведения са „Работнически марш“ и „Учителски марш“.

Той е един от първите български композитори, които се занимават с писане на детски песни. Основоположник е на българското професионално композиторско творчество. От 1899 г. до края на живота си е капелмайстор на ХXIII Шипченски полк и диригент на любителския хор и оркестър на читалище „Искра“ в Казанлък.

Така представя Уикипедия създателя на музиката на песента „Хубава си, татковино“ по текст на П.Р. Славейков. В кратката статия е пропуснато да се отбележи, че негово дело е и дворцовият химн на Царство България в периода 1908 – 1944 г. „Боже, Царя ни пази“, известен и като „Химн на Негово Величество Царя“.

Талантливият маестро умира много млад – едва 42-годишен, от пневмония, развила се като усложнение от невинна простуда. На погребението му се стича целият Казанлък. „Земята скри един талант, който даде и можеше още много да даде на България“, отбелязва Хр. Панчев през 1932 г. в бр. 6 на списание „Родна песен“. 

Преди броени дни – на 1 октомври 2020 г., пред неговия паметник в казанлъшкия парк „Тюлбето“ бе поставена информационна табела на български и на английски език. Инициативата по повод 160 години от рождението на композитораза бе на Клуба на жените туристки „Орлица“ към Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък.

За да стане реалност, те са изпълнени множество процедури, сред които и изискването да бъде събрана подписка от 1% от жителите на Казанлък. За три дни вместо необходимите 500 подписа са събрани 700.

Жените от клуб „Орлица” са „осиновителки” на паметника на Емануил Манолов. Те подеха и инициатива за издирване наследниците на композитора. В тази връзка отправят апел към всеки, който има информация или материали за наследниците на Емануил Манолов, да се свърже с тях, в туристичното дружество в Казанлък.

Но да кажем две думи и за самия паметник, дело на скулптора Иван Топалов. Той е открит тържествено преди 85 години на 27 октомври 1935 г. Най-напред е отслужена панахида в църквата „Св. пророк Илия“, след което се е образувала малка манифестация до мястото, където е издигнат мемориалът. Той бива осветен, изнесени са слова и поднесени венци и цветя, а духовата музика на 8-ма пехотна доп. част и два народни хора изпълняват песни, композирани от Манолов.

Малко известно на широката публика и любителите на неговото творчество, че той е прекарал почти целия си кратък живот доста сиромашки – в оскъдица и лишения. Стигало се е до там, че за да занесе хляб в дома си, се е налагало да продава най-скъпите си вещи – като златния си медал, получен по случй Пловдивското изложение от 1892 г. Малко по-сносно живее, докато е военен капелмайстор при казанлъшкия гарнизон.

Десант нет

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram