Овчари изкореняват над 800 ореха в казанлъшкия розариум и край колодрума

Казанлък е известен не само като град на розите, но и на колоездачите. През годините възпитаниците на казанлъшката колоездачна школа триумфират на финала на редица престижни шампионати от всякакъв ранг.

Един от символите на града е и колодрумът. Този, който същестува в момента е построен през 1959 г. и за времето си е бил най-големият и най-модерният на Балканите. За съжаление, от 20 години е изоставен, но не за това ни е думата.

Преди него в Казанлък имало друг колодрум, с който гражданите на подбалканския град също се гордеели. В него имало бюфет с грамофон, от който се носила музика.

Та в началото на ХХ в. покрай него и покрай розариума – друг казанлъшки знаков символ, който се намирал западно срещу колодрума, местните жители засадили цифром и словом точно 842 орехови дървета. 

От кратка дописка в бр. 4 на в. „Казанлъшка искра“ от 1924 г. обаче разбираме, че само двадесет години по-късно, от орехите вече са останали само… 4.

„У нас е традиция по обществени дела – един тъче, други разтъкава“ – отбелязва старата газета. 

Друга публикация в същия вестник, но три години по-късно, подписана от автор с псевдоним Метеор, твърди, че дръвчетата са изкоренени от овчари. И даже през 1927 г. вече са едва три. Но пък са засадени други клонести дървета, които хвърлят сянка. Само дето пейките били малко.

„Розариумът неотдавна беше стари български гробища. Там има погребани руски войници, а сега е бисер в Розовата долина“ – обобщава Метеор.

Десант.нет

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram