„Като „Свети Трифон“, идещ от южните земи, слезе Иван Милев от своята картина и тръгна из страната ни…“

Цветна репродукция на творбата на Иван Милев „Св. Трифон иде от юг“, 1925 г., която е в неизвестност, е публикувана на паметната страница на художника във Фейсбук /IvanMilev1897/?ref=page_internal/. Репродукцията е открита от изкуствоведа проф. д-р Марин Добрев в публикация в немско списание от тридесетте години, се уточнява в поста.

В него се съдържа и откъс от статия от Ненко Балкански, посветена на Иван Милев, писана през 1957 г.:

„Може ли да се спре разбунена река пролетес, когато ливнат дъждове и овчарят въздиша подир завлеченото стадо? Връзва ли се светкавица, процепила помрачени небосклони и изчезнала в пожълтелите ниви през лятото?
Възторжен и дързък до безумие в своите картини, като стихия премина през годините Иван Милев, за да смути мнозина от официалните художници, за да увлече след себе си младите. Той беше талантлив художник и чист човек, колкото обичан от едни, толкова мразен от други.
Като „Свети Трифон“, идещ от южните земи, слезе Иван Милев от своята картина и тръгна из страната ни. Той караше от камъните да разцъфват нежни цветя, планините да стават огромни смарагди, в небесата да прелитат птици, а по угарите , и недожънатите ниви ни сочеше отрудените хора.
Всяка негова картина беше дълбоко изживяна, обкичена с богатството на душата му, а колко безценни съкровища носеше тоя млад и необуздан художник! …“.

Пресс ТВ припомня, че на 25 януари се навършиха 124 години от кончината на роденият в Казанлък художник Иван Милев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram