Тракийката светна!

0
554

 В нова, светла премяна  е един  от казанлъшките символи – скулптурата на покойния почетен граждани на Казанлък Доко Доков- Тракийката.

 След като години наред опитите  този казанлъшки символ да блесне  вечер, бяха с променлив успех, новото декоративно осветление  на скулптурата  фино и умело показва изящността на творбата на Доко, като придава и особена празничност и чар на казанлъшкия площад „Севтополис“ вечер.

 Също осветен е вече и паметник, издигнат през 2008 година, в мандата на кмета Стефан Дамянов, в чест на приемането на България в ЕС.

Три светлинни лъча, от основите на паметника до върха, го показват в неговата внушителност.

 Прави  впечатление обаче, че от европейския монумент,  липсва поставения в центъра му тракийски венец, който бе в първоначалния вариант на паметника.

 След като бе свален за ремонт, поради поругаване от неизвестни, венецът не е върнат на мястото му.  

 Декоративното  осветление на Тракийката и  на евромонумента е част от започналата реконструкция и обновление на градската градина „Искра“. Ремонтните дейности са дело на общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“.

Средствата за това са от местния бюджет.

 Надеждите на  част от казанлъчани, с отношение към местните символи и инфраструктура са, че  от  плановете  за обновление и подобрение на централното площадно пространство в Казанлък няма да бъда пропуснати и други два казанлъшки символа:  последната скулптора на Доко Доко, дарена приживе на Казанлък и изградена със средства на местни дарители – Японката, както и Царската чешма, изградена в чест на визита на Цар Фердинанд в Казанлък, през 1903 година.

 И двата символа са сред предпочитаните места за снимки и спомени на туристи, идващи в Казанлък.

Коментари от Фейсбук