Светът идва при Царицата на цветята в Казанлък вече половин век

Първите 2 000 чуждестранни туристи пристигат в Казанлък през 1971 г., сочат градските архиви. Тогава е регистриран и първият организиран интерес на чужденци към града, който има амбицията да се наложи като град на розите.

От тези първи гости, 100 души са членове на Дружеството на цветарите от Мюнхен, а останалите пристигнали със специален влак от СССР.

На следващата година 1972 г. за Празника на розата пристигат гости от побратимения унгарски град Надканижа, а три години  след това специален „Влак на дружбата“ докарва гости от руския град Толияти

Традицията започва да се оформя и само след година през 1976 г. Казанлък посреща, освен гости от СССР и Унгария, а и от Полша, Франция, ГДР.

Градското ръководство мисли напредничаво и през 1977 г. провежда Първият международен пленер по живопис „В Долината на розите“.

1981 е годината, когато Казанлък събира на Първия международен конгрес по българистика учени от цял свят. През същата година се организира и Международният конкурс „Българска роза“ за чуждестранни журналисти, пишещи по въпросите на туризма. Наградата е учредена от Асоциацията на българските журналисти и писатели по туризма (АБУЖЕТ). Връчена е и наградата „Казанлък“. Наградата за най-добър репортаж за Казанлък „Българска роза“ през следващите години получават десетки журналисти от цял свят, но през 90-те традицията е изоставена.

През 1982 г.  интересът нараства и в Казанлък идват и гости от Италия, Испания, Куба и Никарагуа.

Първият международен фолклорен фестивал „Дружба – Казанлък“ се провежда през 1989 г., а Първият международен симпозиум по проблемите на гробниците в Югоизточна Европа, Мала Азия и Италия е факт през 1990 г.

Три години по-късно малки танцьори събира в Казанлък Международен детски фолклорен танцов фестивал „Долината на розите“.

Традицията японци да посещават Казанлък датира от 1997 г., когато 7-членна делегация от Фукуяма гостува тук, в нея е световно известният архитект Сейчиро Ямашита. В Казанлък  същата година пристигат гости от Южна Африка, Уругвай, САЩ, Куба, Испания.

През 1999 г. наред с останалите гости от чужбина в Казанлък е специална 13-членна делегация от немски журналисти, пишещи за туризма, а през 2003 г. гост е световно известният японски художник Укуо Хиряма.

Международен фолклорен фестивал „Младежта на Балканите“ е проведен през 2003 г., а  през 2006 г. се открива се Първата международна групова изложба на съвременни визуални изкуства в сътрудничество със Световния център за култура, Япония.

През 2010 г. е премиерата на Международната изложба – конкурс на малка графика „Мини Принт Казанлък“, в която се представят художници от шест континента. Изложбата се провежда и до днес.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram