Иван Милев проектирал паметник на връх Шипка

Художникът Иван Милев работи върху проект за паметник на връх Шипка. Заедно с Чавдар Мутафов и със своя състудент скулптора Васил Вичев, Милев създава няколко варианта..

Конкурсът за проект на паметника е обявен на 3 юни 1924 г. с краен срок 31 декември. За целта е изработена подробна програма с ред условия, главното от които е максималната стойност на паметника да не надхвърля три милиона лева. След изтичане на определения срок журито не одобрява за първа премия нито едно от постъпилите 20 предложения. Впоследствие то взема решение да се обяви нов конкурс със същите условия и краен срок 30.11.1925 г.

Според някои източници артистичното трио се включва със своя проект във втория конкурс.

Архивите на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ разказват, че макетите от втория конкурс са били изложени в залата на Софийската борса, а в броя си от 16 януари 1926 г. габровският вестник „Родолюбец“ подробно описва спечелилия с мото „Ветеран” на арх. Атанас Донков и скулптора Александър Андреев. Паметникът бива построен и осветен на 26 август 1934 г.

Проектът на Иван Милев и приятелите му не е сред премираните три. Втора откупка даржавата прави на проекта „Епопея” на арх. Георги Апостолов и скулптора Йордан Кръчмаров и трета на „Легенда” на скулпторите Стефан Пейчев и Мина Иванов.

Правейки скиците Милев е работил предимно с креда и молив. Запазените оригинали бяха част от изложба с рисунки на големия български художник през есента на 2021 г. в столичната галерия „Лоранъ“. Сбирката произхожда от наследството на дъщерята и внуците на художника и е собственост на галерията. Това основно са подготвителни рисунки и скици, свързани с лабораторния процес при създаването на произведенията.

Днес се навършват 96 години от смъртта на твореца.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram