Борис Михайлов изработил почетния диплом на НЧ „Искра“

Борис Михайлов Попвасилев е български художник, роден в Казанлък. Той умира на днешната дата през 1921 г.

Роден е в семейството на Даскал Михалчо, чийто род е от павелбанското село Габарево. Борис учи в родния град, а после и в Пловдив в гимназия, където учител по рисуване му е Иван Мърквичка. Той развива таланта на своя ученик и го подготвя по пътя към изобразителното изкуство.

Борис Михайлов следва в Академията за изящни изкуства във Флоренция ( 1888 -1892 г. ). Там завършва специалния курс по фигура. Завършва Академията и е награден със сребърен и бронзов медал и похвални листове от Академията във Флоренция ( 1892 г.). След завръщането си в България работи като учител по рисуване в Сливен и София. Б.Михайлов е един от най-дългогодишните редовни преподаватели в Държавното Рисувално Училище.

Борис Михайлов е сред инициаторите за организиране на “Дружество за поддържане на изкуството в България”. Създадено през 1892 г. това е първото дружество на художници в младата българска държава.

През 1895 г. “Дружество за поддържане на изкуството в България” организира първата си изложба в помещението на Немското гимнастическо дружество на ул.”Раковска”. 1895 – 1896 г. излиза печатния орган на Дружеството – списание “Изкуство”. Това е първото илюстровано списание в България. Днес броевете му са библиографска рядкост.

През 1897 г. “Дружество за поддържане на изкуството в България” организира втората си изложба в помещението на Държавното Рисувално училище.

Борис Михайлов участва активно в дружествения живот и изложбите. През 1895г. по поръка на Константин Величков Дружеството изработва законопроект за ДРУ. С работата по проекта е натоварена комисия с председател Д-р Ив. Шишманов, секретар Борис Михайлов и членове – Иван Мърквичка и Антон Митов. Резултат от работата им е откриването на Художественото училище.

През 1903 г. Дружеството се преименува в “Дружество на художниците в България”.
Декември 1904г. Борис Михайлов участва и в учредяването на Съюза на южнославянските художници “Лада” в София. Излага свои творби на организираните от Съюза изложби в Белград: 1904г. “Пейзаж от Владая” м.б.пл., 63,5 / 45,5; 1912г. “Проект за таван на Синодалната палата”. Днес реализираните стенописи на тавана на Палатата не съществуват. Унищожени са от бомбардировките по време на Втората световна война.

По случай 10 години от създаването на ДРУ е организирана мащабна изложба с повече от 200 платна. В тази изложба Борис Михайлов участва с 4 платна. Едно от тях “Проект за декорация на прозорец” наречено в други извори “Проект за вапсано стъкло” е откупено с решение на Министерския съвет и нарочна комисия за нуждите на Народния музей. Репродуцирано е многократно. Първото му публикуване е в Сборника на ДРУ за първите 10 учебни години (1896 – 1906 ), София 1907.

Като член на “Дружество на художниците в България” Борис Михайлов участва в организираните от него изложби и в международните му изяви-всемирните изложения в Париж, Сент Луис, Венеция, Лондон.

Зимата 1913 – 1914 заедно с Дружество “Съвременно изкуство” правят първата обща изложба в ДРУ. 1919 г е втората, а 1920 г. третата им обща изложба.

В Юбилейната изложба по случай 25 г. от създаването на Академията, Борис Михайлов участва посмъртно с една творба – “Воденица”.

Работил е в областта на живописта и декоративното изкуство. Работил в разнообразни формати и различни техники. Творил във всички жанрове. Излагал творбите си в София и Флоренция. Негови монументални работи: завесата на работническия театър във Флоренция ( 1892 г. ), декорацията на Синодалния параклис, София ( 1909 г. ), стъклописът на мавзолея в Плевен ( 1907 г.), параклисът на Софийската семинария ( 1914 г.)т.н. Участва в орнаменталното оформяне на стенописите и интериора за храм – паметника “Александър Невски”, “Портрет на Пенчо Славейков” в НБКМ, София.

Сред по-малко известните му творения са проектите за пощенски марки по повод Шипченските тържества през 1903 г., както и проекти за различни ценни книжа. Негово е и оформлението на един от почетните дипломи на казанлъшкото Народно читалище „Искра“, използван между 1873 е 1909 година.


Михайлов е награден е с почетни дипломи и 4 бронзови медала от Всемирното изложение в Сен Луис ( 1904 г.).

Борис Михайлов умира на 14 юни 1921 г. в София.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ Стара Загора, ХГ Казанлък, най-добрите частни сбирки в България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram