Абитуриентите през 1944 г. изглеждали еднакво, спомня си сър Иван Папукчиев

Родените през 1925 г. трябвало да завършат училище през май-юни 1944 г. Обаче от учебната 1943/44 година изкарали само един срок, който приключил през декември, спомня си казанлъчанинът сър Иван Папукчиев.

Не се състоял и балът на абитуриентите, но съучениците все пак се събрали и изпаднали в почуда, пише в книгата „Сър Иван Папукчиев KdB – живот и спомени“, издадена през 2021 г. от дъщеря му и сина му Маргарита и Стефан Папукчиеви. Книгата е определяна като „сага за един благородник, събрал спомените за пет десетилетия от живота на Казанлък“.

„Абитуриенти! Война, полицейски час, купонна система, но …абитуриенти. Трябваше да се приготвим за бала /който така и не се състоя/. Имахме си купони за плат, но без покритие. И затова по списък от гимназията, комисарството по снабдяването ни даде бележка за плат за костюм. И на момчетата, и на момичетата.

Забързахме към магазина, където беше платът. А той – разкош: два вида плат. Един топ сив и един топ тъмносин. Избирай каквото душа ти пожелае.

Бал нямаше и на събирането в „Розариума“ се срещнахме малка част от випуска. Като се огледахме – половината със сиви, а другата половина с тъмносиви костюми. Това обувки, ризи, връзки… кой каквото има. Старо, износено, назаем от бащи, майки, братя и сестри.

Спомням си един, който дойде с много тясна риза. Тя му се беше впила, ама буквално впила, във врата. Явно се измъчваше, трудно дишаше, но повтаряше: „Нищо ми няма“. Спасението дойде от това, че по едно време ризата не издържа. Копчето с пукот се откъсна и отхвръкна някъде. Яката се разтвори и нашият съученик пое дълбоко въздух. „Е, нищо няма, де“. Лицето му взе да придобива нормален цвят.“

Сър Иван Папукчиев, който ни напусна през 2008 г., освен общественик, е и сред най-изявените специалисти в страната в областта на хералдиката и екслибрисите. Не по-малки са неговите познания във филателията, нумизматиката, фотогра­фията, графиката. Организатор е на изложби и конкурси за екслибриси, водил е курсове и кръжоци по филателия. Стотици негови статии по въп­роси на изброените по-горе области на познанието са публикувани в ре­гионалния и централния печат. Автор на четири книги. През 2000 г. е дарен с рицарско достойнство и става редовен член на обществото „Ри­царите на Браян“ с правото да носи титлата „Сър“. Командор на коман­дерия България, напомня Стефан Саранеделчев, автор на книга за казанлъшките учители.

Снимка: „Сър Иван Папукчиев KdB – живот и спомени“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram