The Washington Post: Пеекин планира да се възползва от кризата с коронавируса и да надмине Запада

Китайските власти са разработили „следвирусна стратегия“, която вече прилагат на практика, пише журналистът на The Washington Post Джош Рогин. Според него Поднебесната се възползва от факта, че вече започва да се възстановява от епидемията COVID-19 и се опитва да укрепи позициите си на международния пазар за сметка на преживяващите упадък западни компании.

Във Вашингтон говорят само за това как кризата с коронавируса може да ги тласне към още по-голямо икономическо отделяне от Китай. Но китайското правителство има диаметрално противоположно мнение. Пекин ще използва кризата за да прокарва своята икономическа стратегия срещу нас. И ние трябва да започнем да му обръщаме внимание.“, пише журналистът на The Washington Post Джош Рогин.

От три години администрацията на Тръмп се опитва да окаже натиск върху Китай да спре „икономическата агресия и нелоялните търговски практики“ чрез тарифи, преговори и мерки за защита на американската промишленост. Пекин от самото начало „мразеше“ тази стратегия и се съгласи само на първата фаза на търговското споразумение, която вземаше предвид част от тези въпроси, отбелязва авторът на статията.

Сега редица китайски правителствени агенции и чиновници публично говорят за това как Китай може да се възползва от факта, че може да стане първата държава, започнала да се възстановява от COVID-19 (в края на краищата тя стана първата, която се разболя от него), за да „завладее обещаваща индустрия“„Те имат следвирусна стратегия и тя вече се прилага“, казва Нейт Пикарсик, съосновател на консултантската компания Horizon Advisory, която проследява политическата и икономическата активност на Поднебесната.

Наскоро на Horizon публикува нов доклад, в който се говори за плановете на Пекин да използва спада на западните икономики в своя полза. Китай се надява да увеличи преките чуждестранни инвестиции, да спечели пазарен дял в критични отрасли и „да се опита да попречи на Запада да се противопостави на лошото му поведение“, заяви публицистът.

Пекин възнамерява да обърне на обратно неотдавнашните усилията на САЩ за подкопаване на международна му позиция. В същото време той възнамерява да отслаби отношенията между САЩ и Европа.“, се казва в отчета.

След финансовата криза от 2008 г., Поднебесната запълни икономическия вакуум, като създаде водещи национални компании с помощта на огромни правителствени субсидии и „брутална кражба на интелектуална собственост“. Дванадесет години по-късно, превръщайки се в родина на някои от най-големите фирми в света, Китай планира да произвежда отново различни продукти, за да наводни пазара и да увеличи пазарния си дял, докато западните компании са в безпомощно състояние, разсъждава Рогин.

Според него някои действия на китайските власти изглеждат благородни или дори полезни. По-специално, те увеличават производството на лекарства и фармацевтични съставки. В същото време, ако се вярва на доклада на Horizon, авторът на една от статиите в местните медии ясно намекна, че ако страната откаже да доставя тези лекарствени продукти, тя ще може да потопи САЩ в „могъщото море на коронавируса“.

Но в по-дългосрочен план китайските коментатори призовават за „посткоронавирусна експанзия“ на китайските компании в чужбина. Особено в ключови сектори като 5G телекомуникационни мрежи, високоскоростните железници, нови енергоносители, изкуствен интелект и промишлен Интернет.

Иронията е в това, че тъй като Китай беше първата страна, сблъскала се коронавируса, сега тя изпреварва по-голямата част от света по отношение на локализацията и възстановяването. Китайските работници вече се завръщат във фабриките, докато икономиката на САЩ и Европа се затваря. Ние дори нямаме план за днес, а в Пекин вече имат план за утре.“, подчертава Рогин.

Междувременно някои законодатели във Вашингтон се опитват да помогнат на Пекин и да премахнат митата за стомана и алуминий, наложени от администрацията на Тръмп, за да защитят националните интереси. Томас Конуей, президент на Съюза на стоманодобивните работници, вече се обърна към Конгреса с отворено писмо, като предупреди, че намалението на тарифите ще удари американските производители и ще позволи на китайските компании да получат още по-голям пазарен дял.

Стратегията на администрацията на Тръмп не е да разделя двете икономики, а да принуди китайците да играят по правилата и да се конкурират справедливо, чрез защита на нашата индустрия от тяхната злонамерена дейност. Не можем да жертваме дългосрочната икономическа конкуренция с Китай поради тази сериозна, но временна криза в сектора на здравеопазването.“, подчертава авторът на статията.

Пекин се опитва да манипулира ситуацията, за да увеличи несправедливо контрола си върху отраслите на бъдещето. Трябва да сме по-умни и да не допускаме това, да се справим с кризата, да не забравяме по-дългата игра.“, заключава Джош Рогин.

Превод: М.Желязкова

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram