Süddeutsche Zeitung: Дълбока несигурност в България и шанс за завръщане на Борисов

Внасянето на вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков миналата седмица предизвика протести в подкрепа на сравнително новото правителство – рядкост за България, която е известна със своята политическа нестабилност.

Ориентираната към реформи коалиция на премиера Кирил Петков, която най-накрая бе сформирана през ноември след три парламентарни избора и два неуспешни опита за съставяне на правителство през 2021 г., сама по себе си беше резултат от многохилядни протести, избухнали през 2020 г. срещу кабинета на Бойко Борисов и корупцията в страната. 


Въпреки това неговият наследник Петков не успя. 


Само след шест месеца опозицията го отстрани с помощта на партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, която напусна редиците на управляващото мнозинство само преди около две седмици. 


Това води със себе си нова порция дълбока несигурност в България. Причината – от партията на Слави Трифонов се отцепиха няколко депутати, които обвиниха лидера си в продажност и връзки с българската мафия. Управляващата коалиция се надява, че може да излезе от вота на недоверие с малко мнозинство. 


Петков водеше доста трудна четирипартийна коалиция, която се състоеше от неговата група „Продължаваме промяната“, друга малка реформаторска партия – „Демократична България“, социалистическата партия и ИТН. Две причини обаче, които може и да са измислени, накараха партията на Слави Трифонов да се оттегли от сътрудничеството си с премиера в оставка – Петков размишляваше на глас дали България трябва да вдигне ветото си върху преговорната рамка за членството на РСМ в ЕС, а освен това твърдеше, че правителството му е искало да намали парите за строителни компании.


Шансът на Борисов да се завърне 


В крайна сметка коалицията на Петков беше леко победена в сряда вечерта – липсваха му няколко гласа, за да оцелее. Сега президентът Румен Радев, който беше все по-критичен към Петков, може да възложи на друга партия да състави правителство. Ако Петков не успее, мандатът за съставяне на правителство ще отиде в ръцете на Бойко Борисов, партийният лидер на ГЕРБ, която слезе от власт през 2021 г. 


Съмненията за връзките на Борисов със задкулисието, скандалите с подслушвания и финансови измами предизвикаха масови протести преди почти две години. Сега Борисов има шанса да се върне. Ако той не намери достатъчно партньори за правителство и Петков също не успее, вероятно ще има нови избори през есента. 


Напрежението около активната солидарност на българското правителство с Украйна, жертва на руската агресионна война, също засенчи политическата борба за власт в София. Пътят е дълъг, каза Петков, но обещава на гражданите, че един ден България ще бъде истинска европейска държава без задкулисни сделки и мощна мафия. След гласуването Петков и няколко министри напуснаха парламента и се обърнаха към своите поддръжници. В същото време опонентите им бурно празнуваха падането на правителството.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Фрог нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.