Simpsons спира използването на бели актьори за озвучаване на герои от други раси

0
212

В американския анимационен комедиен сериал „Симпсън“ вече няма да използват бели актьори за гласовете на герои от друг етнически произход, твърдят продуцентите на шоуто, цитирани от БиБиСи.

Шоуто, излъчвано по Fox Network, от години е критикувано заради гласа на белия актьор Ханк Азария за индийско-американския герой Апу. Самият Азария каза по-рано тази година, че се оттегля от ролята.

Развлекателната индустрията е под увеличаващ се натиск, за да предостави повече възможности на не-белите изпълнители. Съобщението в петък идва вследствие на протестите на Black Lives Matter, които бяха предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ареста на САЩ на 25 май.

„Движейки се напред, Симпсънът вече няма да има бели актьори, които да озвучават не бели герои“, казват продуцентите в кратко изявление.

През януари Азария заяви, че повече няма да изпълнява гласа на индийския собственик на магазин Апу (Apu Nahasapeemapetilon), роля, която той играе от създаването на героя през 1990 г.

„Всички взехме решението заедно … Всички се съгласихме. Всички чувстваме, че това е правилното нещо“, каза той. Шоуто беше обвинено, че използва героя по начин, който подсилва расовите стереотипи.

В изявлението на Fox Network в петък не се казва дали Апу или други герои ще продължат да участват в шоуто.

Нюз бг

Коментари от Фейсбук