Politico: Не е ясно дали опетненият бивш шампион по карате Борисов може да състави правителство

Европейската редакция на Politico публикува статия за резултатите от предсрочния парламентарен вот в България в неделя, позовавайки се на екзит половете на Alpha Research и Gallup”. ”Бившият премиер Бойко Борисов изглежда ще спечели изборите в България в неделя вечерта, но все още не е много ясно дали опетненият бивш шампион по карате може да състави правителство“, пише изданието.

Според медията, „съставянето на правителство само ще бъде усложнено от токсичната репутация на Борисов. Хората се изляха по улиците на София и други градове през 2020 г., за да протестират срещу връзките на неговото правителство с мафията и „завладяната държава“ на България“.


„Въпреки историята на Борисов с често добри отношения с Кремъл и руските енергийни компании, едрият бивш бодигард се опитва да се представи като проевропейски атлантик на тези избори“, отбелязва Politico. “Като се има предвид войната в Украйна, Борисов сега настоява, че (най-накрая) е готов да говори твърдо с руския президент Владимир Путин, човек, на когото някога подари кученце и последователно се стремеше да угоди с благоприятни схеми за монополиста за износ на газ Газпром“, съобщава още „Фокус“.


Има натиск за някакъв вид компромис, тъй като войната в Украйна помогна да се разпали необузданата инфлация в навечерието на обещаващата тежка зима, но политическата аритметика е сложна, пише още изданието, като посочва, че:


„Естествените партии за проевропейски и пронатовски съюз биха били „Продължаваме промяната“, водена от бившия премиер Кирил Петков, която е на път да заеме второ място с около 20 процента от гласовете, и „Демократична България“, по-малка антикорупционна партия, която се появи на курса за малко под 8 процента. И двете партии обаче виждат Борисов като олицетворение на бедите на страната и е изключително малко вероятно да работят с ГЕРБ. В миналото Петков намекна, че партията му може да си сътрудничи с ГЕРБ само ако Борисов – когото той нарече „най-нечестния човек, когото познавам“ – се оттегли от политиката“.


И двете партии обаче виждат Борисов като олицетворение на бедите на страната и е изключително малко вероятно да работят с ГЕРБ. В миналото Петков намекна, че партията му може да си сътрудничи с ГЕРБ само ако Борисов – когото той нарече „най-нечестния човек, когото познавам“ – се оттегли от политиката.


И „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“ знаят, че репутацията им може да бъде унищожена, ако се обединят с ГЕРБ, пише Politico. “Това поставя Борисов пред перспективата да се справи с редовна галерия от други партии, всяка от които носи проблеми“.


“Движението за права и свободи, етническата турска партия, е на път да спечели около 14 процента от гласовете, но репутацията ѝ на корупционер надминава дори тази на ГЕРБ. Всъщност протестите срещу мафията през 2020 г. бяха предизвикани главно от връзките на Борисов с водещи фигури в турската партия. Присъединявайки се към ДПС, Борисов ще е наясно, че може да възобнови обществения гняв отпреди две години“, продължава коментара.


„Проруската партия „Възраждане“ имаше силна изборна нощ и социологическите проучвания я отчитат с около 10 процента от гласовете. Партньорството с такива крайнодесни екстремисти обаче би било трудно за Борисов, ако иска да запази каквото и да е доверие в Брюксел и Вашингтон, където се представя като извеждащ София по по-западна траектория“, отбелязва още медията.


„Ако Борисов не успее да излезе от задънената улица, най-вероятният изход е президентът Румен Радев да назначи друго служебно правителство за няколко месеца преди нови избори. Самият Радев, бивш пилот на МиГ-29 и ръководител на военновъздушните сили, се смята от мнозина за двусмислен по отношение на Русия. Името му видимо липсваше в писмо от лидерите на НАТО от Централна Европа, осъждащо незаконното анексиране на Източна Украйна от Москва“, заключава европейската редакция на Politico.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram