Exit poll: Убедителна победа за консерваторите и разгром за лейбъристите във Великобритания

0
2

Приключиха проведените в четвъртък предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

Край на изборния ден бе даден в полунощ българско време.

Първите, все още неофициални резултати за момента сочат убедителна победа и мнозинство за консерваторите – 368 места при необходими за мнозинство в парламента 326 места.

Те показват и силно представяне на партията в Северна Англия. Торите побеждават в райони, където преди 3 години лейбъристите са имали мнозинство.

Ако тези предвиждания се потвърдят от резултатите по-късно, то лейбъристите на Джереми Корбин ще претърпят най-тежката си загуба от повече от 70 години насам.

Вече тръгнаха и спекулации, че Корбин ще подаде оставка след загубата.

Те печелят 191 места.

Това показва, че докато консерваторите добавят още 51 депутатски места, то основните им опоненти губят 71 места.

Така, консерваторите са на път да отбележат най-силно представяне за последните 30 години.

При другите парламентарно представени партии, резултатите са следните:

Шотландските националисти също показват силно представяне. Те взимат 55 места, като печелят още 20 места в сравнение с последния състав на парламента.

Plaid Cymru ще има трима депутати (с 1 по-малко).

Либералдемократите ще имат 13 депутати – с 1 повече. Вероятно лидерът им Джо Суинсън ще загуби депутатското си място. Това се случи и на нейния предшественик Ник Клег през 2017 година. 

При „Зелените“ положението е без промяна – 1 депутат.

„Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж има 0 места.

Други: 23 места (като 18 от тях са за Северна Ирландия).

Официални резултати се очакват по-късно днес.

Като исторически определи вчерашните парламентарни избори британският премиер Борис Джонсън. Той вече се обяви за победител.

Външният министър Доминик Рааб изрази увереността си в преизбирането. Пред медиите, той обяви, че не е очаквал нервно резултатите. 

Вътрешният министър Прити Пател е заявила пред BBC, че exit poll все още не са официални резултати, а само прогноза.

Председателят на Консервативната партия Джеймс Клевърли също призова към въздържаност от коментари преди официалните резултати, тъй като exit poll може и да греши.

Бившият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн определи победата като забележителна.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин няма да се оттегли незабавно от поста си. Той ще участва в дебата относно резултатите, който партията трябва да проведе.

Канцлерът в сянка Джон Макдоналд, лейбърист и един от най-близките съюзници на Корбин, обяви резултатите за „крайно разочароващи“. Той обаче отклони въпроса за оставка на Корбин, като обяви, че въпросът ще бъде разгледан след официалните резултати. Също така отхвърли и възможността да се бори за лидер на партията.

Британският министър на търговията в сянка Бари Гардинър, който е и депутат от Лейбъристката партия, също вече изрази разочарование от прогнозните резултати, като заяви, че те са „депресиращи“.

Правосъдният министър в сянка Ричард Бъргън хвърли вината върху предизборната кампания, доминирана от Брекзит.

news.bg

Коментари от Фейсбук