Euronews: Българи отговарят на въпроса защо протестите продължават: Срам ме е от управляващите ни /видео/

0
392
Парламентарни избори 2021#

”Срам ме е от нашите управляващи, поведението им и арогантността им”. Тези думи присъстват в статия на английски език в международната медия Euronews – един от чуждестранните сайтове, който следи активно ситуацията с протестите срещу властта у нас. За тях вече са писали медии от ранга на ”Financial Times”, ”Reuters”, ”New York Times”, агенция ”Франс прес”.

Ето и цялата статия:

Хиляди протестиращи заливат за пореден път улиците на България заради корупцията във властта. Исканията им са за оставката на премиера Бойко Борисов и партията му, както и тази на главния прокурор.

В сряда се проведе 14-тия пореден ден на демонстрациите в столицата.

“Тук съм защото ме е срам. Срам ме е от нашите управляващи, тяхното поведение, арогантността им. Това трябва да се промен”, заявава една от протестиращите.

По думите на един от организаторите на протестите Арман Бабикян една от основните цели е предизвикването на предсрочни избори.

“След това можем да се концентрираме върху сериозни предложения за промени в Конституцията и нещо повече. Най-вече – искаме оставката на премиера и главния прокурор”.


Протестите избухнаха в началото на юли, след като тежко въоръжени служители по сигурността нахлуха в офисите на президента Румен Радев, отявлен критик на управляващите и корупцията във властта. Радев обвини Борисов, че има връзки с олигархията.

“България трябва да стане държава, в която има върховенство на закона по западноевропейски модел. Говорим за това от 30 години, което е малко или много целия ми живот”, заявава един от протестиращите.

Превод: Джесика Вълчева

Фрог