Economist: България и Перу №1 по смъртност с Ковид в света

0
948
Парламентарни избори 2021#

Според модела на Economist за реалната смъртност от Covid-19, базиран на данните за извънредната смъртност за 2020 г., уверено водим световната класация заедно с Перу със над 350 починали на 100 000 души.

Методът, определящ смъртността за определен период не успява да предостави полезни или стабилни глобални цифри по простата причина, че повечето страни, и по-специално повечето бедни страни, не предоставят своевременно статистически данни за смъртността. Глобалните изчисления са използвали официалните данни, въпреки че са знаели, че цифрата – в момента 3,3 милиона – със сигурност е доста по-малка от истинската сума. The Economist се опита да моделира нивото на смъртността в хода на пандемията в страни, които не я докладват. Това доведе до 95% вероятност броят на загиналите към момента да е между 7,1 и 12,7 милиона, с централна оценка от 10,2 милиона. Официалните цифри представляват в най-добрия случай малко по-малко от половината от истинските случаи, а в най-лошия само около една четвърт от него.

Не е изненадващо, че повечето от смъртните случаи, причинени от covid-19, но които не се приписват на него, се намират в страни с ниски и средни доходи.

Цифрите дават смъртност за най-богатите страни, които принадлежат към OECD от 1,17 пъти повече от официалния брой. Очакваната смъртност за Африка на юг от Сахара е 14 пъти по-голяма от официалната цифра. А структурата от първа и втора вълна, наблюдавана в Европа и САЩ, е много по-малко видима във фигурите на модела за света като цяло. Като цяло пандемията се концентрира все повече в развиващите се икономики и продължава да расте.

На някои места има проучвания за серопревалентност, които показват колко хора имат откриваеми антитела sars-cov-2, признак за по-ранна инфекция. Други фактори, които могат да имат значение, включват стъпките, предприети от правителствата за ограничаване на разпространението на болестите – например затваряне на училища – и степента, в която хората се движат свободно.

Демографията има голямо значение: повече млади хора обикновено означават по-ниска смъртност. Също очевидни фактори като системите на управление и степента на медийна свобода. Да вземем конкретен пример, че излишните смъртни случаи в Русия са 5,1 пъти по-големи от официалните смъртни случаи в Covid.

Източник: 19 минути

реклама